Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза в Македония ще обсъждат в понеделник в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на опозицията и управляващите в Македония ще се съберят в понеделник в Брюксел, за да обсъдят политическата криза в югозападната ни съседка.

В интервю за предаването ни "Събота 150", лидерът на опозиционния македонски Социалдемократически съюз Зоран Заев заяви, че страната му преминава през много драматичен период. Тя е в чувствителен момент от развитието си, каза Заев и допълни, че демокрацията и човешките права в Македония са погазени в голяма степен:

Всички разговори показват, колко са нарушени основните човешки права и свободи, на какво равнище е свободата и колко е тя нарушена като цяло и колко вече не съществува демокрацията. Мисля, че се вижда. Колкото повече няма държавност в Македония, толкова повече всичко е подчинено на партиите и партийно организирани институции, и  правосъдната система е под влиянието им. Това показва, че всички избори от близкото минало са били незаконни и нечестно проведени., каза Заев.

Българските евродепутати имат сериозна роля в решаването на политическата криза в Македония, а намеренията им са чисти и приятелски, смята Заев:

Приятелска България помогна с много на Македония в целия този период. Включването на евродепутатите от България има огромно значение за разрешаването на онова, което се случва в Македония, говорейки в позитивен план, за намирането на решение на изхода от политическата и правна криза.

Зоран Заев смята, че като изход от политическата криза, след разкриването на подслушването, е премиера Никола Груевски да си подаде оставката и да бъде сформирано преходно правителство, което да стабилизира политическата ситуация в Македония и да организира предсрочни парламентарни избори.

Цялото интервю със Зоран Заев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!