Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емил Трифонов: "Оставам във Видин! Обичам този град"

Емил Трифонов (вдясно) със семейството си
Снимка: Емил Трифонов Личен архив

"Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца — своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;
Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой — ще бъдеш Мъж! "

(Ръдиард Киплинг)

Преди повече от 25 години Емил Трифонов прочита "Ако" на Ръдиард Киплинг. От този момент нататък, стихотворението се превръща за него в кодекс за достойно съществуване, в трудни моменти той винаги го препрочита.

В "Автобиография Северозапад" ви срещам със сем. Трифонови. С тях  си говорим за силата на дома, за родителската грижа и обич, за приемствеността в семейния бизнес. Как се оцелява в Северозапада? Макар и обезлюдял, и мръсен в момента, и малко тъжен, Видин успява да задържи Емил и семейството му тук, до голямата река.

"Семейният бизнес оцеля, защото бяхме гъвкави. За нашия град "бизнес" звучи грандомански. Ние правим търговия, която е от семеен тип и може би точно това е ключът към успеха. На пазара семе вече повече от 21 години, защото бяхме гъвкави, това е предимството на малкия бизнес. А  основната  заслуга е на моите родители- Вера Иванова и Милко Трифонов, създатели на бизнеса ни"- разказва Емил Трифонов и продължава:

"Нашият град е идеален да отгледаш децата си в него, но за съжаление след това трябва да го напуснат, за да могат да се реализират. Тук няма къде! Ето върху това трябва много да се работи, да остават младите хора в град."  Той с гордост разказва и за успехите на своя по-голям син Ерик:

Снимка: Емил Трифонов Личен архив"Много се гордея с него. Той сбъдва моите младежки мечти. Ще се развива в насоката, която аз бях избрал- компютърни технологии. Другият ми син  е още малък, но и него ще подкрепя в посоката, в която иска да се развива." Отборът на Ерик Трифонов от 11 "а" и Христо Иванов от 10 "г" клас във  видинската математическа гимназия спечели специалната награда за най-добра образователна игра- "Legends Of Stonefall", в Седмото национално състезание по информационни технологии, което се проведе този месец. Ерик се занимава още с мода, той е модел на известна агенция, от скоро работи и като оператор на национална телевизия.

Със сем. Трифонови си говорим и за  началото:

"Работех в ТК "Дунав", когато решихме да се занимаваме с това. Беше зората на демокрацията и първите години бяха много трудни, защото още не се бяхме ориентирали от държавния към частния сектор. Идеята беше на съпругата и сина, който учеше в Пловдив, където видя, че започват такива дейности", разказва Милко Трифонов. Своя принос към възникването на идеята има още един член на семейството, на когото кръщават и магазина- домашният любимец Матилда- малък пинчер с родословие, разказа Вера Иванова:

"Кучето беше подарено на дъщеря ми. Няколко години преди това аз имах здравословни проблеми. Оказа се, че благодарение на нея, забравих за състоянието си и по-бързо се възстанових. Тя стана член на нашето семейство."

Накрая, Емил Трифонов е категоричен:

"Оставам във Видин! Обичам този град!"

Вижте още

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на тазгодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на италианското..

обновено на 06.04.20 в 09:45

"Неделник" от 5 април 2020 година

Хайде. Тук е вече брой 303 на предаването "Неделник". Ех, преди 6 години на 6 април бе излъчен първият брой. Изтъркаляха се годините. И така. Приключи гласуването за най- любимият и популярен традиционен кулинарен фестивал на България. Гласуването бе проведено само онлайн, а крайният срок за участие бе 28 март 2020 г. Победител стана..

публикувано на 05.04.20 в 14:16

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00