Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите в Оряхово слизат към Дунава

Снимка: Жоро Александров

Страх и недоверие в институциите- община и държава– това се чете по лицата на хората, пострадали от активизиралото се свлачище в Оряхово. То е едно от най-големите в България. Преди 8 години– през 2007-а е бил поредният пик в свличането на земна маса. Към настоящия момент, заради по-влажните лято, есен и зима, процесите в недрата отново са се активизирали, а релефът се изменя всеки ден…

Заради пропадналата земна маса преди дни беше затворен път ІІ-11 от крайдунавския град към Лесковец, Галово, Остров, Горни и Долни Вадин. Това е т.нар. "Дунавско шосе", защото върви успоредно на реката.

Най-пострадали са хората от квартал "Изток", чиито имоти са се превърнали от недвижими в движими и не се знае в кой момент ще спрат падането си във водите на Дунава. Близо 50 къщи са засегнати.  

"Къщата ми се срути, пружинира надолу, ако падна отнекъде, ще потъна долу. ... Тази държава пропада, пропада с такива темпове, че просто не можем да си представим", казват хората там.  

СнимкаСтрахът идва от това, че ако кажат нещо срещу управниците, могат да пострадат. Но, тъй като къщите им слизат с всеки ден надолу към реката, страхът съвсем скоро ще отстъпи място на озлобление и омраза към символите на държавността. Всъщност държавата в Оряховско липсва. Неслучайно именно в близкото село Остров един мъж на име Петко беше основал посолство в собствената си държава. Но това е друга тема за размисъл...

Според Дико Диков, (бивш управител на една от най-големите и успешни бивши фирми в региона- "Хидком"– производител на хидравлични крикове) решението е в това да се ревизира старата дренажна система, която от десетилетия е отвеждала подпочвените води далече от льосовата основа и по този начин е спряла свлачищните процеси.

"Тук сега положението е меко казано трагично. Мисля, че сега са го елиминирали този резервоар. Льосът е много опасен, защото се е разводнило от водата."

Дори има и проект, чието изпълнение е спряно преди месеци заради липсата на пари. Разработката е за 8 000 000 лева, но тъй като на фирмата не е платено, тя е спряла дейността си.

Песимистите опонират на Диков и твърдят, че "държава няма и няма кой да оправи положението!" Иначе сегашният бизнес на Диков е свързан с европейските пазари – той изнася продукцията си основно във Франция. Заради проблемите със свлачището той и работниците му трябва да изминават всеки ден по 60 километра, 30 км в едната посока, за да стигнат от домовете си до своите работни места, макар че фабриката му се намира в бившия "Винпром" или на километър от крайдунавския град.

Дико Диков- вдясно"Да кажем за камионите, които доставят суровини, не че не е без значение, но не е фатално. Но комуникациите, хората..., защото и пътят не е хубав."

И така, докато хората чакат държавата да се намеси, домовете им може да се смъкнат и потънат в Дунава. С риск да загинат, те не отстъпват от домовете си, макар че всеки ден ги виждат как потъват все повече и повече.

Общинските съветници от Оряхово ще сезират районната прокуратура в крайдунавския град, за да се намеси в спора за това има ли виновни за активизирането на най-голямото свлачище в България. Декларацията на съветниците беше гласувана на последното заседание на Общинския съвет, което се проведе на 26 март и беше подкрепена от всичките 14 присъствали на сесията от общо 17-местния  общински съвет. Предложението да се сигнализира в прокуратурата е на съветника Николай Петранов, каза председателят на местния парламент Радослав Николов.

"В Оряхово съществуват така наречените "древни свлачища". ние сме на такъв специфичен терен, че винаги е имало свлачища. Ние не търсиме сега задължително да има виновен. Но да не е с неправомерна, бих казал, или от нехайство да е допусната някаква грешка, което да е подпомогнало развитието на това свлачище."

СнимкаВ документа, приет от Общинския съвет се припомня историята, според която в средата на месец март "в Оряхово се активизираха огромни свлачища, които ежедневно заплашват живота и здравето на хората,  живеещи в кв. "Изток". В същото време за укрепване на свлачищата в същия този район са вложени няколко средства, от които няма никакъв ефект. По мнение на различни специалисти причината за свлачището е спукан водоем "Средна зона", непочистените канали и дренажи, както и изливащите се през подпорната стена отпадни и дъждовни води. Молим за вашето съдействие за установяването на причината за свлачищните процеси, както и отговорните лица и фирми, ако има такива”, пише още в декларацията на Общинския съвет в крайдунавския град.

На заседанието днес членовете на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, одобриха средства за изпълнението на действия срещу активизирането на свлачищни процеси в страната, сред които е и свлачището в Оряхово. Комисията отпуска 890 000 лв. за изграждане на нов водоем "Средна зона" с обем 500 куб.м в град Оряхово, поради опасност от разрушаване на водоем от активизиралото се свлачище в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40