Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд има нужда от още съдебни зали

Снимка: Радио Шумен

Специализираният наказателен съд е успял да приключи 95 на сто от делата миналата година в рамките на три месеца, отчете председателят на съдилището Георги Ушев

През 2014 г. 1814 дела са приключили в рамките на три месеца, каза съдия Георги Ушев. Това, според него, е близо 95 процента от делата. Увеличен е и процентът както на осъдените, така и на оправданите лица в сравнение с 2013 г. Има определени съдии от апелативната инстанция, които връщат делата за ново разглеждане.

Причините може да са най-различни. Затова всичко в края на краищата опира до съвестта и професионализма на магистратите, които работят, обясни Ушев.

Друг сериозен проблем пред Специализирания наказателен съд, според председателят му, е липсата на съдебни зали и помещения за съхранение на веществените доказателства.

Много от делата се решават в закрито съдебно заседание. Когато съдиите са повече, те могат да поемат повече такива дела и да ги решат по-бързо. Капацитетът на съдебните зали се използва непрекъснато - изчакват се, използват се зали в прокуратурата. Правим всичко възможно процесите да текат, въпреки че тези зали, които имаме, не ни достигат, допълни Ушев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Спецсъдът решава за задържането на групата за поръчкови убийства

Близо четири часа Специализираният съд заседава по искането на  прокуратурата да остави в ареста за постоянно Мила Георгиева,  Михаил Георгиев, Максим Кулишев, Георги Божилов, Ангел Ангелов и Мирослав Стоянов . Разследващите оповестиха, че те са част..

публикувано на 17.01.15 в 18:23

Обвинителният акт срещу престъпната група от Велико Търново отива в спецсъда

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще внесе в Специализирания съд в София обвинителен акт срещу организирана престъпна група, ощетила държавната хазна с над девет милиона лева. Става дума за група, ръководена от арестувания през февруари 2010-а..

публикувано на 20.11.13 в 07:51

Апелативният спецсъд решава за постоянния арест на "Новите килъри"

Специализираният апелативен съд ще решава за постоянния арест на бандата за убийства, придобила популярност като "Новите килъри". Преди седмица, на среднощно заседание, наказателният спецсъд "задържа под стража" седем от групата, на..

публикувано на 09.08.13 в 04:27

Спецсъдът остави в ареста седем от задържаните за участие в престъпна група, изпълнавяла "мокри поръчки"

Специализираният наказателен съд остави в ареста седем от 15-тимата задържани при спецакцията на полицията и прокуратурата, проведена преди няколко дни в София, Видин и Монтана. Разглеждането на мерките за неотклонение на 11 обвиняеми, за които..

публикувано на 03.08.13 в 11:10

Спецсъдът се отчита за едногодишната си дейност

Специализираният съд се отчита днес за едногодишната си дейност. До голяма степен онова, което днес ще чуем от спецсъда, вече ни беше подготвено като информация от спецпрокуратурата, която преди няколко дни се отчете и даде статистика, която насочва и..

публикувано на 22.03.13 в 08:32