Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печалбата на банките през февруари е 196 млн. лв.

Печалбата на банките в края на февруари е 196 млн. лева. Тя се увеличава с 47 млн. лева спрямо февруари миналата година.

В края на февруари балансовият капитал на системата е повече от 11 млрд. лв. През месеца той се увеличава с 89 млн. лв., което е в резултат основно от повишената печалба. Ликвидните активи на банките се увеличават до 32,86%. 

Натрупаната обезценка на кредитите и вземанията към края на месеца е 110 млн. лв. и е сходна с отчетената година по-рано. Общата сума на активите се увеличава през февруари с 307 млн. лв.

Балансовата позиция кредити и вземания възлиза на 57,7 млрд. лв.

Спрямо януари инвестициите в ценни книжа са с 363 млн. лв. (3,3%) повече, а делът им в общата сума на активите се повишава до 13 на сто. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доклади на ЕК за българските банки обслужват външен интерес, сочи проучване

Социологическо изследване, посветено на доклади на Европейската комисия за българския банков сектор, сочи, че те обслужват външен интерес. Проучването е извършено през март сред 1200 анкетирани от 22 града в страната. Външното проучване ще обслужи външен..

публикувано на 27.03.15 в 19:01

Хората трупат парите си в банките и теглят все по-малко заеми, показва статистика на БНБ

Въпреки намаляващите лихви по кредитите и депозитите хората продължават да трупат парите си в банките и да теглят все по-малко заеми. Това става ясно от паричната статистика на БНБ за февруари. Депозитите на домакинствата са над 40 милиарда лева, което е..

публикувано на 24.03.15 в 12:44

Три чуждестранни банки в САЩ представляват системен риск за финансовата система

Американските регулатори смятат, че три големи чуждестранни банки трябва да коригират „слабите си страни” в плановете за обявяване в несъстоятелност до края на годината. Тези три банки са BNP Paribas, HSBC Holdings и The Royal Bank of Scotland Group. Докато..

публикувано на 24.03.15 в 12:10

Още пет банки са свалили лихвите по жилищните кредити

Нови пет банки са свалили лихвите по жилищните кредити през миналия месец. От друга страна, ново понижение бележи доходността от лихви по депозитите, отбелязват финансови анализатори. Единайсет са банките, които са свили лихвите по депозитите си само през..

публикувано на 23.03.15 в 18:59