Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде, Косе, да режем лозята...

Снимка: Светослав Цветанов


Как презимуваха лозята, какво е състоянието им, как да извършим резитба, така че да пощадим и растението, можем ли да пресадим асма и да сменим отглеждания сорт- за това говорим в "Земята, която ни храни" с Красимира Владимирова, гл. асистент по лозарство. И още- сега ли е момента да засадим липсващи лозички в старо лозе и какви са първите пръскания, които трябва да извършат лозарите.

"Зимата не беше тежка, но имаше дъждовна есен- всичко това се отрази на лозите. Пръчките са зелени, недостатъчно узрели, с дебела сърцевина. Въпреки проведената растителна защита през миналата година, дори и най-добрите препарати не бяха в състояние да овладеят нападенията от брашнеста мана- заради нея има много изсъхнали пръчки. Въпреки това, растението не е загубено, лозата се саморегулира, ще избият много спящи пъпки, които да заместят плодните звена върху многогодишните части..."

СнимкаМожем ли да подновим измръзнали или изсхънали растения?

"Не е възможно въстановяването на изсъхнали растения в стари лозя.  Години наред се работи в този аспект. Ако има цял изсъхнал ред, или изсъхнали растения в края на реда- може и да се получи, но когато между две стари лози се засади млада, тя ще се прихване, ще се развива до втората година, след което ще изсъхне. Това е конкуренция- старите лози са разположили кореновата си система и тя отделя вещества, които задушават корените на младите растения. В този случай се прави следното: от спящите пъпки- "лакомци", се оставя една, която е най-близо до основата на стъблото. На следващата година се пуска пръчката- положеница- до мястото на липсващата лоза- това е най-сигурният начин на прихващане... Препоръката ми е- да не се прекъсва връзката с майчината лоза, защото често след това младото растение отново изсъхва- заради филоксерата- малки акари, които се хранят с корените на млади растения..."- каза Красимира Владимирова.

Как да си насадим нови лози- от резник или от разсадник; как се калеми лоза; можем ли да преместим 20-годишна асма в двора си; има ли болести в лозята, с какво да пръскаме и кога- всичко това в звуковия файл.

СнимкаДнес изтича действието на квотния режим за мляко и млечни продукти в ЕС. Въведен за пръв път през 1984 г., когато производството в ЕС значително надхвърля търсенето, квотният режим е един от инструментите за преодоляване на тези излишъци. През 2003 г. бе взето решение за крайния срок за премахване на квотите, за да се осигури на производителите от ЕС повече гъвкавост в отговор на нарастващото търсене, особено на световния пазар. Решението бе потвърдено през 2008 г. със серия от мерки, насочени към плавно премахване на квотната система.

Тези от животновъдите, за които краят на квотната система може да бъде заплаха, могат да се възползват от възможностите, които предлагат различните мерки по Програмата за развитие на селските райони
за новия програмен период. Такива са схемите за директни плащания и по-конкретно- схемите за обвързано подпомагане на животни.

"Подпомагат се говеда, биволи, овце майки и кози майки. Шест са схемите, по които стопаните могат да кандидатстват за директни плащания. Всеки един трябва да е наясно за какво отглежда животните- за месо или за мляко. Задължително условие за подпомагане е всички заявени животни да бъдат запазени най-малко 80 дни след последната дата за подаване на заявленията. Последният ден, в който трябва животните да се запазят в стопанството, е 28 август 2015 година. В противен случай те няма да бъдат подпомогнати"- каза Аделина Стоянова, експерт в Дирекция "Директни плащания и промоции" в министерството на земеделието по време на презентирането на схемите във Видин.

Подробности за това как ще се подпомага отглеждането на овце и кози и какви са изискванията към животни под селекционен контрол- в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40