Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокси и Педро си намериха дом с помощта на "Четири лапи"

Снимка: Радио Видин

В "Еко Свят" днес говорим за работата, която свърши екипът на "Четири лапи" във Видин, за проблемите пред лесовъдите и за състоянието на Алеята на здравето в Белоградчик- обект на дискусии през последните дни.

Над 300 бездомни кучета и котки кастрира екип от "Четири лапи" за три седмици във Видин. Това е втора кампания на фондацията във Видин в рамките на последните 6 месеца. По време на двуседмичната си работа през ноември лекарите на организацията кастрираха, ваксинираха, обезпаразитиха и лекуваха близо 200 кучета и котки, заловени само в рамките на града. На кучетата са поставени ушни марки и микрочипове, които дават информация по всяко време за животното.

"Така по всяко време може да се изготвят необходимите документи, свързани с това животно. Такъв е случаят с малката Фокси, която е видинско куче, харесано от едни млади хора от София. Решават да дойдат на екскурзия във Видин и срещат това малко рижо кученце. Когато са пътували, са дошли с автобус и не са могли да го вземат. Изпратиха запитване към фондацията дали може под някаква форма да помогнем. Така доскоро гражданин на Видин, Фокси е гражданин на София", разказа д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа на фондацията, който беше във Видин.

Освен малката Фокси още едно изхвърлено на улицата куче намери своите стопани- това е Педро. Намерен е докато се скита из града много слаб и измършавял, но изключително контактен и любвеобилен. Получава звучното име Педро. След обстоен преглед лекарите установиха, че няма здравословни проблеми и се нуждае само от общоукрепваща терапия. Педро беше кастриран, получи ваксина и паспорт, а няколко дни след това стана домашен любимец- вече има дом и няма да бъде използван за лов.

Сашко Каменов, снимка: Петя ГеноваИ тази година от 1 до 7 април се проведе Седмицата на гората. Силните ветрове и пороите през последните месеци засегнаха насажденията, които стопанисва Регионалната дирекция по горите в Берковица. За работата на дирекцията Петя Генова разговаря с директора Сашко Каменов.

"Всяка седмица е работна. Ние нямаме почивен ден. Наистина тази година това е голямо бедствие за региона. То обхваща от ДГС Мездра до ДГС Видин. Този пояс между 600 и 900 метра надморска височина който беше обледен, от там тръгнаха нещата. Някъде около 250 000 кубика дървесина има, които ние сме обходили и са инвентаризирани. Дърводобивът е доста трудна дейност. Към настоящия момент процедурите, които са проведени, за държавните горски територии ще продължат и няма да бъдат прекъсвани. Но в рамките на месец-два ще бъдат изчерпани. Приоритетно, тези насаждения, които сме ги обходили, от годишните планове на горските стопанства ще бъдат извадени насаждения, които не са засегнати и приоритетно ще бъдат включени такива с поражения."

Служителите на РДГ Берковица приключиха Седмицата на гората със засаждане на дръвчета в Боровия парк на Вършец, който сериозно пострада от силния вятър в края на януари- със скорост от 140 километра в час.

"На площ от 43 декара има повреди между 60 и 80%, като на по-голяма част има повреди на единични дървета. Тези най-засегнати части трябва да бъдат освободени от дървесината и в последствие залесени с подходящи дървесни видове. Това ще отнеме поне една-две години. Ние засадихме 50 броя дървета, дарени от ДГС Берковица. С това даваме началото на това възобновяване на парка, който е емблема на град Вършец".

Този парк е на площ от 800 декара и е създаден още през 1911-1912 година с доброволен труд. Той се нарежда на второ място след Борисовата градина в град София.

Алеята на здравето, снимка: Иванка ПетроваОбщина Белоградчик разработва ново устройство на Алеята на здравето. Един от символите на града- Боровата гора, която се намира в началото на алеята, сериозно пострада в края на миналата година. По темата сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с кмета на Белоградчик Борис Николов.

"Ние забелязахме още 2013 година и специалисти инженери ни препоръчаха, че трябва да започнем постепенното санитарно изсичане на част от гората, заради гъбично заболяване. Ако не се вземат мерки до година-две ще обхване цялата гора. Впоследствие почистихме Алеята на здравето и тя придоби съвсем друг облик. Направихме предложение пред Общинския съвет и той взе решение за около 75 кубика прогнозни количества изсъхнала дървесина в тази част на гората да бъде добита и продадена на публичен търг. Впоследствие от обледяването се оказа че има още много изкъртени и пречупени борове. Това наложи допълнително да бъдат маркирани и отсечени още борове. Така количеството се увеличи от 75 на 180 кубика. Проведена е процедура по Закона за обществените поръчки, която спечели фирма от Благоевград, която изкупи цялата дървесина", каза Борис Николов.

Още през миналата година кметът разпореди да започне разработката на проект за паркоустройството на обезлесения район. Изпълнението е на фаза проектиране. В заданието влизат както засаждането на нови дървета, така и оформянето на цветни пана от храсти и цветя, видими от пътя при влизането в града. Очаква се проектирането да завърши до началото на месец май и до есента бъде реализиран.

Всички граждани на Белоградчик могат да предоставят мнения за допълнения и корекции на предложения план за паркоустройство в писмен вид в Центъра за услуги и информация при общинска администрация или на електронна поща: kmet@belogradchik.bg.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40