Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Лазаревик: Македония с премиер Никола Груевски няма как да стане член на ЕС

| обновено на 11.04.15 в 12:43
Снимка: БГНЕС

Македония  се намира в специфичен момент от своето развитие, казва за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият заместник-министър на здравеопазването и влиятелен член на управляващата в Скопие партия  ВМРО-ДПМНЕ Владимир Лазаревик, който е член на известната "Амстердамска група"в партията, която се обяви открито против управлението на премиера Никола Груевски.

След скандала с подслушванията Македония сигурно не тръгва към ЕС и ние го знаем много добре. Република Македония с премиер Никола Груевски няма как да стане член на ЕС. Ние искаме да променим това и работим лично срещу Груевски, който е поставил страната в една срамна позиция.

Лазаревик е на мнение, че за 9-годишното си управление премиерът Груевски е поставил Македония в тотална международна изолация. Лазаревик и бившият македонски посланик в САЩ и Холандия Никола Димитров искат вътрешно обновяване на управляващата партия в югозападната ни съседка.

Предсрочни избори в страната не могат да се състоят толкова скоро, колкото опозицията се надява, защото подготовката за такива избори се прави от временно правителство, сподели Лазаревик, който определи политиката на Груевски не като „антимакедонска“:

Македонският народ не може да се информира какво става чрез македонската телевизия, която е комлпексно блокирана, чрез мездиите, които ги контролират бизнесмени близки до Груевски. Това е една абсолютна диктатура.

Лазаревик сподели, че е преговарял за сформиране на единна опозиция срещу управлението на Груевски с македонки албански политици:

Първата стъпка е  оставка на Никола Груевски. След това ще се дебатира за следващи стъпки, но това ще бъде техническо правителство, което, разбира се, ще има ограничен мандат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!