Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати обсъждат сливането на НАП с Агенция "Митници"

Снимка: Агенция "Митници"
Трима депутати - Димитър Танев от Реформаторския блок, Емил Димитров от Патриотичния фронт и Георги Кадиев от "БСП лява България" коментираха в "Преди всички" предложението на премиера за сливане на НАП и  митниците.

Емил Димитров: От две неработещи институции не може да стане трета работеща. Оповести се, че  седем осем месеца по четири камиона преминават, на практика имаме укрита информация, подменени документи, самите митничари, които участват в канала, отказват да съдействат. Ваньо Танов не успя да ликвидира контрабандата, но е на път да ликвидира администрацията. Разбираеми са и нервите на премиера. Всичко това, което се случва е в рамките на неговия мандат, и би могъл да бъде обвинен, че участва в цялата работа. Ще стане това, което премиерът е решил, защото той в момента има мнозинство, но аз мисля, че трябва да се даде последен шанс на митническата администрация да заработи.

Димитър Танев: Ние считаме, че идеята е добра, но не бива това са да се прави прибързано. Не мисля, че е възможно в рамките на няколко дена да се поправи каквото и да било. Този срок, който премиерът даде до утре, е само да се даде старт на мерките, които са предвидени в правителствената програма и от друга страна, да е ясен сигнал, че не може да се случва по няколко тира да минават на ден контрабандни цигари. Това е огромен удар върху бюджета. До края на годината не е реалистично, че ефективно може да се работи за сливането на двете агенции. Според него човешката намеса трябва да бъде минимизирана. Да се вложат повече технически средства в контрола.

Георги Кадиев: Самата идея за сливането е отдавна, още от 2004-2005 година, но това не означава, че е добра идея. Това ще разбие системата, вместо да я оздрави. Като технология на събиране, като култура, като човешки фактор - са толкова различни, да не говорим за информационните им системи, които нямат нищо общо. По-голямата система, която е НАП с 8000 служители, ще изяде по-малката Агенция "Митници" и като си отидат качествените хора - кой ще събира мита! Истинското сливане означава да слееш функции, да слееш информационни системи. Това сливане в момента създава контрабанда.

Интервютата на Силвия Великова с Емил Димитров, Димитър Танев и Георги Кадиев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!