Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически растеж до 1,4 на сто се очаква тази година

Снимка: Капитал

Разходите за пенсии ще се увеличават всяка година с повече от 200 млн. лева. Това става ясно от проекта за средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018-а г., публикуван на сайта на финансовото министерство. Всяка година пенсиите ще растат минимално по т.нар. "швейцарско правило", като през 2018-а г. ръстът им ще е с 3% от юли месец. Бюджетът ще продължи да бъде с дефицит до края на периода, като всяка година дупката в хазната трябва да намалява с 0,5 на сто.

Тази година икономическият растеж ще се забави до 1,4 на сто, като се очаква и минимална дефлация.

Догодина се очаква растежът на икономиката ни да бъде с 1,7 на сто, колкото е и през 2014-а г. Прогнозите на финансовото министерство са по-оптимистични от тези на Европейската комисия. Експертите от министерството на Владислав Горанов очакват тази година средногодишната инфлация да е отрицателна, но от 2016-а г. да започне плавно покачване.

Също така се предвижда стабилизиране на пазара на труда, а догодина нивото на безработицата да бъде 10,2 на сто.

До 2018-а г. няма да бъде променян размерът на максималната пенсия - 910 лева, съответно и на максималния осигурителен праг - 2 600 лева. През 2018-а г. минималната работна заплата ще остане 460 лева, колкото трябва да бъде нивото й година по-рано. Дотогава тя ще расте плавно, като следващият скок е през юли до 380 лева.

Освен очакваното увеличение на акцизните ставки при тютюна, което идва от европейските ангажименти на страната ни и ще започне плавно от договина, не се очаква промяна на ставки. Ниските данъци се считат като стимул за икономическата активност в страната ни. Предвиждат се редица мерки за подобряване на събираемостта на приходите, но в средносрочната бюджетна прогноза анонсираното сливане на НАП и Митниците не е посочено. Конкретно не са посочени и промените в пенсионната реформа, по които все още се работи.

От министерството коментират, че средносрочната прогноза за периода от догодина до 2018-а г. се разработва въз основа на стратегията за преодоляване на икономическите дисбаланси.

През февруари от Брюксел започнаха процедура срещу страната ни именно заради дисбалансите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Затягат отпускането на инвалидни пенсии

Правителството планира да засили контрола върху освидетелстването на хората с увреждания. Един път като тръгне фалшив документ, няма кой да го спре , каза в тази връзка министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, представяйки наскоро..

публикувано на 09.04.15 в 12:30

МВФ запази без промяна своята прогноза за глобален икономически растеж с 3,5% през 2015-а година

Международния валутен фонд запази без промяна своите предишни прогнози за глобалния икономически растеж през настоящата година, но подчерта за нарастващо различие в развитието на водещите световни икономики. МВФ предупреди, че икономическото възстановяване..

публикувано на 14.04.15 в 17:34

Важността на Черноморския регион и мястото на България в осъществяването на т.нар. "син растеж"

1,2 млрд. евро е потенциалът на морския сектор на страните от Черноморския регион. По думите на европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела " Държавите от Черноморския регион трябва да си помагат една на друга, а..

публикувано на 07.04.15 в 18:07