Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съседски закачки край Дунава

Веселин Анев: "Трудно, но и много забавно беше да съживим на сцената автентичния фолклор от регионите Видин и Нишава"

10
Държавен куклен театър Видин, Съседски закачки
Снимка: Ваня Минева


Великани, кулски къпачи, караконджули, но също песни, танци и усмивки от двете страни на българо-сръбската граница от регионите Видин и Нишава, разположени в живописния завой на река Дунав оживяват на сцената на Държавен куклен театър Видин, в спектакъла "Съседски закачки".

"Трудно, но забавно беше да съживим на сцената събрания от български и сръбски младежи автентичен фолклорен материал"
, казва режисьорът Веселин Анев.

Автор на Спектакъла "Съседски закачки" е Людмил Станев. Участват актьорите Биляна Бозинарева, Маргарита Костова, Ася Димитрова, Христо Иванов и Александър Томов. Сценограф е Адриана Анева. Хореографията е на Мадлен Радулова, кукли и костюми- Елисавета Костадинова. Музика- Андрей Дреников.

"Спектакълът е реализиран по проект "Подкрепа за  развитието на трансграничния туризъм чрез куклено-театралното изкуство" и е финансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия. На сцената оживяват приказки, легенди и обичаи от сръбския и българския фолклор чрез атрактивни, импровизирани кукли- кукери, караконджули, великани. Фолклорни предмети от бита пресъздават автентичната атмосфера на живот на хората от регионите Видин и Нишава", обяснява Поли Трифонова, директор на Държавен куклен театър Видин.

Държавен куклен театър Видин, Съседски закачки"Спектакълът е многопластов и многопланов. Ползваме изключително много компоненти от цялата възможна сценична палитра изкуства- танц, пеене, актьорско майсторство, кукловодство, ритмика... Всичко това е споено с магията на театралното осветление и най-вече с моженето на прекрасните актьори. Те играят в жив план, пеят и танцуват автентичен фолклор, правят ритмически етюди и играят с много, много кукли. Над 30 са специално изработените кукли. Спектакълът носи духа на местния фолклор. Нека в това забързано време преживяното в зрителната зала да бъде за хората от този край и неговите гости едно възраждане, една поддръжка на чудните традиции, които имаме. Това е и терапия, след която ще се почувствате по-леки и по-чисти", коментира Веселин Анев, режисьор на спектакъла.

Държавен куклен театър Видин, Съседски закачки"Всеки човек има нужда да играе", казва Александър Томов.

"Научих нови неща за сръбския фолклор. Изненадах се, колко ми допаднаха автентичната музика и танцовите ритми на съседите", усмихва се Христо Иванов.

"Не срещнахме никакви затруднения нито при песните, нито при танците", категорични са и момичетата Биляна Бозинарева, Маргарита Костова и Ася Димитрова, които не пропускат да благодарят за помощта на хореографа Мадлен Радулова.

Държавен куклен театър Видин, Съседски закачки"Ученици от регионите Видин и Алексинац, подпомогнати от експерти, събраха уникални неща- песни, обичаи, легенди. На основата на този материал е построен нашият спектакъл, който трябва да покаже самобитността на нашите два региона, всичко онова, което би могло да предизвика интереса на туриста. За нас не беше никак лека задача да преведем на сценичен език събраното. Особено интересни са куклите, които актьорите създават пред очите на публиката от характерни предмети на бита. Всичко това е облечено в характерните за регионите Видин и Нишава музика и танци. Много щастлива бих била, ако този спектакъл намери мястото си в плановете на туроператорите", казва директорът на театъра Поли Трифонова и напомня, че двете премиери са в петък и събота- петък, от 17 часа, във Видин, а на другия ден- в Сърбия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40