Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-чист Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Днес в предаването говорим за националната кампания "Да изчистим България". Ще ви кажем кое ще е новото тази година, къде да потърсите съдействие, ако решите да се включите. Ще ви срещнем с трима млади хора от Видин- членовете на сдружение "Активно общество". В момента те провеждат кампанията "Да съхраним водоизточниците чисти"- тя е по повод предстоящия Ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Съвсем скоро им предстоят още две инициативи- екообучение, което ще се проведе във видинското село Стакевци и кампанията "Да спасим едно дърво" по повод Деня на река Дунав.

Стартира кампанията "Да изчистим България" в област Видин. Тази година тя ще премине под мотото "Да изчистим България заедно". Различното тази година е, че кампанията ще се проведе в продължение на 5 дни.

"Областна администрация тази година ще бъде партньор на кампанията. Средствата, които се отпускат за обезпечаване на логистиката, се разпределят от областния управител. Решихме да направим кампанията по-дългосрочна. Тази година стартираме петата акция за почистване на България. Над 2 500 бизнес организации се включват в кампанията. Над 300 доброволци годишно участват в еднодневните акции за почистване. Вашият регион участва в кампанията за четвърта поредна година. Активността на хората не беше никак лоша, защото 2,5% не е най-ниската активност за страната. 2 440 са доброволците, които са чистили област Видин", обясни при посещението си във Видин Мария Лазарова от организаторите.

"Да изчистим България заедно" ще се проведе в подкрепа на две международни инициативи- едната е глобалното гражданско движение "Let's Do It World", а другата е "Да почистим Европа", която стартира от 2014 година и е на Европейската комисия.

Снимка: Активно обществоОбластният управител на Видин Момчил Станков подчерта, че неговият екип е готов да съдейства и призова местните институции, организации, фирми и доброволци да се включат активно в почистването на природните зони, зелените и жилищните пространства в населените места. Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите зони- градска среда; места за отдих и спорт; детски площадки; природни паркове и защитени територии; речни корита. Те ще се проведат на 10, 17 и 31 май и на 7 и 27 юни, каза Мария Лазарова от организаторите.

Картата с мръсните зони вече ще бъде карта на почистените места- доброволците сами ще маркират местата, които са изчистили, освен това ще могат да качват снимки преди и след почистването и да подават информация колко души са се включили и каква площ е почистена. На Министерството на околната среда и водите ще разчитаме основно за обезпечаването с материали- тази година Министерството ще отпусне над 103 хиляди лева за ваучери за гориво и за чували и ръкавици.

Видинското сдружение "Активно общество" също ще се включи в почистването тази година. Още повече че това съвпада с тяхната кампания "Да съхраним водоизточниците", посветена на 22 април- Деня на Земята и на кампанията, която ще проведат за втора поредна година- "Спаси едно дърво".

"Периодът, за който е тази кампания, е част от нашата кампания "Да съхраним водоизточниците чисти" и част от предстоящата кампания "Спаси едно дърво". С всички доброволци, които работят в сдружението ще разговарям с тях и ще направим и екипи, които да участват в кампанията. Добрият пример е заразен", каза председателят на сдружението Радослав Георгиев.
 
Снимка: Активно обществоПочистване на 6 чешми от Видинско планират да направят младежите от сдружение "Активно общество". Вече проведоха една акция- на чешмата в местността "Алботин" до село Градец.

"По повод отбелязване Деня на Земята сме планирали картиране, маркиране и ако е нужно почистване на 6 знакови чешми от района по пример на една наша инициатива от миналата година, когато почистихме чешмата до село Ботево. Чешмите, които ще посетим и маркираме са чешмата в село Алботин, Хайдук чешма в село Градец, Трите пишура в село Водна, Поповата чешма до село Флорентин, Новата чешма в село Делейна и още една чешма в селото. Ще сложим и информационна табела", обясни Емил Иванов от сдружение "Активно общество".

Младежки информационно-консултантски център Видин организира обучение по "Опазване на околната среда и развитие на еко култура"- част от Националната програма за младежта на Министерството на младежта и спорта. Обучението ще се проведе в края на този месец в село Стакевци.

"На 27 и 28 април ще се проведе обучение в село Стакевци на тема "Опазване на околната среда и развитие на еко култура". В него могат да вземат участие младежи от 15 до 29 години от област Видин. Групата е от 20 човека, като ще има двама обучители- еколог Павла Цветкова и Силвана Сюлейман, която ще води неформалната част от обучението. Основно ще се наблегне на замърсителите, как влияят на околната среда и по какъв начин може да се предотврати тяхното влияние ", разказа за инициативата Емил Иванов.

Снимка: Активно обществоСрещнахме се и с един от обучителите на видинските средношколци- това е Павла Цветкова. Тя е екологът на сдружение "Активно общество". Казва, че е станала член на сдружението, защото там се изслушват идеите на младите хора, които рано или късно се реализират:

"Тези идеи са на всички нас- дава се една идея и тя вече се усъвършенства от останалите членове на сдружението. Предстои да бъде обучител еколог- ще обучавам младежи да екологията около нас- какво да направим, за да живеем в една по-добра среда."

Предстои провеждането на още една кампания на активните млади хора от Видин - "Спаси едно дърво".

360 килограма хартия бяха събрани миналата година по време на кампанията "Спаси едно дърво" във Видин, която се проведе от 12 до 25 юни. Кампанията бе организирана по повод Деня на река Дунав. Със събраните средства и с помощта на Общината бяха закупени цветя и след това засадени на площад "Европа". Радио ВИДИН също се включи в кампанията по събиране на хартия "Спаси едно дърво". Тя ще продължи и тази година, каза Емил Иванов от сдружение "Активно общество" във Видин:

"Обмисляме всяка година да го правим. Ще се сложат контейнери, които ще са обозначени за какво ще са, в държавни и обществени институции. Идеята на кампанията е да спасим едно дърво чрез събиране на хартия за рециклиране. Знае се, че основният източник на целулоза за производство на хартия е дървесината. Миналата година за две седмици събрахме стотици килограми. Тази година очакваме доста по- добри резултати, защото кампанията ще протече по- дълго време."

Със събраните средства ще се закупят цветя и храсти, които ще бъдат посадени във видинските паркове. Кампанията предстои да започне през месец май.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40