Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

16 април е Ден на българската конституция

Ден на отворените врати в Административен съд Видин

7
Административен съд Видин
Снимка: Ваня Минева


За поредна година Административен съд Видин отвори врати за граждани в Деня на българската конституция.

"Целта на инициативата е младите хора да се запознаят с дейността на съдебната власт, да добият по-реална представа за структурата на съдебната система, както и за служебните задължения на работещите в нея", обясни председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева.

Магистрати от екипа на Административния съд се срещнаха в зала 13 на Съда с ученици от девети клас на видинската професионална гимназия ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", от паралелка с профил икономика и мениджмънт. Придружаваше ги Красимира Апостолова, преподавател по право.

"Добрата подготовка в правната сфера е полезна за защита на техните права и законни интереси като граждани на нашата страна. Младите хора проявяват голям интерес и към професията на магистрата. Те са любопитни да опознаят непознатата съдебна система. Задават въпроси по конкретни казуси- по какъв начин съдът разглежда делото, как формира своите изводи по конкретен казус", коментира Нели Дончева, председател на Административния съд.

На гости на Административен съд Видин"Трябва да познаваш добре законите и да си готов да посрещнеш последствията от своите решения"- така младите хора обобщиха професията на магистрата.

"Днес за деветокласниците това бе първият допир със съдебната система. Право започваме с тях да учим от следващата учебна година. Смятам, че беше много полезно. През следващата година, за да се научат младите хора по-добре да работят с нормативни документи, съвместно с Административния съд решихме да обявим конкурс за индивидуално решаване на казус. Точно след година магистратите ще обявят победителите", каза Красимира Апостолова, преподавател по право в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Председателят на Административния съд Нели Дончева представи пред младите хора структурата на българската съдебна система. Вижте повече тук: Den na otvorenite vrati 2015.pptx

Галерия

Вижте още

Проектантска грешка застрашава вековни стенописи

За проблем с ремонтирания покрив на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец съобщи слушател на Радио Видин. Ремонтът на църквата бе извършен на два етапа. Първият етап бе спешно укрепване на 200- годишния храм, което бе направено през есента на 2018 година. В края на миналата година бе завършен и вторият етап с който бе ремонтирана..

публикувано на 25.02.20 в 16:13

Дорис Драгович в „Музикална зона“

Дорис Драгович е хърватска певица и едно от най- големите имена на хърватската поп сцена. Родена е в Сплит на 16 април 1961 г. Музикалната й кариера започва през 1981 г. като певица на тогавашната група "More". През 1986 Дорис напуска "More" и започва самостоятелна кариера.  Популярната хърватска певица неведнъж е споделяла, че ако животът не я беше..

обновено на 24.02.20 в 10:55

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев" , които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства..

публикувано на 23.02.20 в 14:02

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33