Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици твориха в конкурса "Бог е любов"

9
Снимка: Нора Йоцова
За 14-та поредна година Видинска света митрополия, съвместно с Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Видин организираха местния кръг от националния конкурс "Бог е любов". Деца от всички училища в областта, от I до XII клас, са изпратили своите творби за участие в четири направления: проза, поезия, рисунка и приложни изкуства. Участниците са разделени по възрастови групи: І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас; ІХ-Х клас; ХІ-ХІІ клас.


Какво сочат данните, предоставени ни от Регионалния инспекторат по образованието във Видин? В категорията "рисунка" са взели участие общо 36 деца. В категорията "поезия" са се съревновавали 18 творби, а в "проза"- 23 творби. Най-интересна е била категорията "приложни изкуства", където има и най-голям брой участници- 48.

Класираните на първо място в четирите категории творби вече са изпратени в столицата, където ще участват в националния кръг от конкурса "Бог е любов".

"Всяка година има различно мото, като тази година е "Милосърдие и любов". Това, което винаги прави впечатление на национално ниво е, че област Видин много дейно участва в конкурса във всичките категории. С много и различни творби, което показва, че децата на Видин имат желание да се изявяват. Награждаването на участниците във Видин предстои, то ще бъде през месец май. Традицията до сега е такава, че изпратените творби към София за националния кръг на конкурса остават там и не се връщат. А онези, които остават във Видин се съхраняват в РИО. С голяма част от произведенията се организира изложба в катедралният храм "Св. Димитър". Има една идея, която се зароди на местно ниво, на 15-годишнината на конкурса, това е догодина, отличените творби да бъдат включени в специален сборник", разказа Белоградчишкият епископ Поликарп.
 
В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН ви срещаме с част от победителите в конкурса на областно ниво, класирали се за втория национален кръг.

Сборникът с разкази, написани от учениците на Илияна Кръстева, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово и ръководител на СИП "Християнски добродетели" се класира за участие. В свободно избираемата подготовка участват деца от 4 и 7 клас. Те са учениците, които с помощта на Илияна Кръстева и своите родители създадоха сборник с разкази на тази тема. Това  е трета поредна година, в която училището участва в конкурса, а в миналогодишното издание печели призово място с есе.

"Тази материя е трудна за  децата, защото героите от Библията са много абстрактни, но доброто и злото винаги е съществувало. Учениците много се впечатляват от добрите герои. Идеята бе всеки да разкаже по един сюжет, като малък разказ за милосърдието и доброто сърце", обяснява Илияна Кръстева.  

Разговаряхме и с Мартин Даниелов от 9-ти клас и неговата учителка по психология Марчела Маркова, както и с Йордан Йорданов от 12 клас и Пролет Каменова, преподавател по български език и литература. Учениците на ПМГ "Екзарх Антим I" разказаха за своето вдъхновение, а преподавателите споделиха радостта си от успеха.

А успехът е абсолютно заслужен!

СнимкаЙордан участва с две стихотворения:
   
Божествена хармония

  Бог роди се на земята-гнездо, изпълнено с крила !
  Очи, обърнати към болката човешка!
  Горещи от надежда ветрове - пресушаващи сълзи,
  една любов и смиреност ги възраждат
  и славословът Ти е вечност!
  Люлки от забравени мечти ме носят!
  Юлски полъх - с дъх на речни водорасли,
  белоснежните вълни на разказващия Дунав,
  океанът звезден и безкраен, пее вечната си песен-
  възкръснала от пепелта душа върви-
  по Божествения път запален !

 Спасителят

  Намерих те във видинския Храм,
  в родния ми град, в априлска вечер,
  усетих волята ти за добро и съпричастност
  към гладните и отхвърлените от света ,
  върху земния килим на чудесата !
  В живота ми вграден си Ти,
  постъпките житейски осветяваш,
  стоиш като огряваш с любовта си всички
  и Твоята ръка блести, закриля, дава сила,
  посочвайки ми светлината!
  Верността към Теб е проста нужда,
  отговорност към сълзите кристални,
  когато носят ме пътеки тежки-
  на болка  и безверие човешко,
  в стоте различни посоки на света,
  Ти ми трябваш - милостта Ти, Твоята святост!


СнимкаМартин написва стихотворението:

Чудото на сътворението


Безкрайното синьо на небето
Огнената корона на слънцето
Горещият пулс на звездите
Енигмата на живота
Ласкавият полъх на вятъра
Юнският танц на житата
Белите гълъби под стрехите
Облаците в дантелените одежди
Волният полет на птицата - долетял от сърцето на Бог!

Националният конкурс "Бог е любов" цели да привлече вниманието не само на все по-малкото ученици, изучаващи предмета "Религия", но и на всички останали стотици хиляди деца на България, които в училище се докосват до християнските ценности и желаят да изразят в слово или образи отношението си към истините на християнската вяра и принципите на нейната нравственост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40