Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планира се намаляване на таксите за управление на парите в пенсионните фондове

Снимка: Капитал

Таксите за управление на парите в пенсионните фондове ще бъдат намалени, обеща председателят на временната комисия за проучване на дейността им Корнелия Нинова. С колко обаче засега не е ясно. Също така депутатите не са единни по темата за възможността за прехвърляне на парите за втора пенсия в Сребърния фонд.

Всяка партия има различно предложение за таксите, така че това решение няма да бъде предложено единно от всички ни като комисия. И решението за Сребърния фонд оставихме като политическо решение на парламентарните групи. Имам предвид прехвърлянето на вноските в Сребърния фонд също е политическо, което ще се вземе от парламентарните групи, посочи Нинова.

Според депутатите методиката, по която ще се изчислява доходността, ще бъде договорена между фондовете и Комисията за финансов надзор, а не записана в закон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Надали ще има отлив от частните пенсионни фондове към НОИ

Частните пенсионни фондове предложиха да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на хората, родени след 1959 г.. Дружествата настояват за  промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за..

публикувано на 04.02.15 в 16:43

302 акта е съставила КФН на частните пенсионни фондове за последните 4 години

За последните 4 години Комисията за финансов надзор е издала 302 наказателни постановления на частните пенсионни фондове. В рамките на една година КФН се опитва да проверява всички 9 пенсионни дружества. Един от най-чувствителните проблеми е..

публикувано на 21.01.15 в 17:23

Комисията за финансов надзор проверява частните пенсионни фондове заради обществения интерес към тях

Това съобщи по Нова телевизия председателят на Комисията Стоян Мавродиев. По думите му дружествата са подложени на драконовски надзор, по-сериозен от този над банките. Мавродиев обясни, че пенсионните компании имат право да инвестират до 10% от..

публикувано на 19.01.15 в 11:43