Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млрд. лева излишък се очаква в хазната през април

Над 1 млрд. лева излишък през април ще има в държавната хазна, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това представлява 1,2 на сто от очаквания брутен вътрешен продукт.

За сравнение - през април миналата година страната ни имаше дефицит от повече от 860 млн. лева. Основните фактори за подобрението са по-добрата събираемост на данъците и възстановяването на близо 670 млн. лева от Европейската комисия.

Окончателните данни за март също отчитат излишък, но само от 250 млн. лева. Фискалният резерв към края на март надхвърля 11 млрд. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министерството на финансите очаква излишък по консолидираната фискална програма през първото тримесечие на годината

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа на България към месец март 2015-а година се очаква да бъде положително и в размер на около 250 млн.лева (0,3% от прогнозния БВП), посочва..

публикувано на 01.04.15 в 11:50

85 млн. лева е излишъкът в държавната хазна през януари

85 млн. лева излишък има в държавната хазна през януари, сочат предварителните данни на финсовото министерство. Бюджетът е на плюс за първи път от 2009-а година макар и данните да са само за един месец. Данните за миналогодишния бюджет потвърждават, че..

публикувано на 02.02.15 в 16:59
Владислав Горанов

Владислав Горанов очаква евентуален бюджетен излишък през януари

За първи път от 2009-а година е вероятно през януари да бъде отчетен излишък в бюджета, заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов . Той  уточни, че постъпленията ще са между 400 и 500 милиона лева повече в сравнение със същия период на..

публикувано на 30.01.15 в 15:36