Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин на 45 години

Училището, без което не можем

19
Катя и приятели изпълняват химна на своето училище
Снимка: ГПЧЕ Йордан Радичков Видин

"Ние се раждаме и живеем в акустичното гърне на времето, населено не само с гласовете на живелите преди нас, но и с ембриона на бъдещето", е казал нашият земляк Йордан Радичков. Думи, изписани лично и собственоръчно под собственоръчно направената рисунка на въпросното акустично гърне- така, както той си го е виждал- една обърната на хълбок нашенска делва, леко пропукана, леко пробита... Защото често нашият живот съвсем не е нито толкова красив, нито толкова богат, колкото бихме искали да бъде. Но пък си е нашият живот. И за да си останем ние си- българи и северняци, каквито Бог ни е създал, трябва съвсем по равно да се вслушваме ежедневно и ежечасно в гласовете на нашите предци, като в същото време да даряваме цялата си надежда и цялата си любов на ембриона на бъдещето. Да, ние може не винаги да разбираме децата си. Да, децата на бъдещето са повече с очите, ума и сърцето си в утрешния ден, и затова те са колкото наши, толкова и не... Да, те си имат свои мечти, свои тайни, свои пътеки за извървяване. Но те са единственото ни възможно бъдеще! И за тях е пожеланието на Йордан Радичков:

"Бъди невероятен!"

Днес това послание е емблема на видинската гимназия с преподаване на чужди езици, която носи не само името, но и духа на Йордан Радичков. Всяка есен училището посреща своите нови ученици и всяка пролет изпраща своите зрелостници с това пожелание.

За училището, без което не можем, си поговорим днес в "Калейдоскоп".

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 години Правим го по Радичковски- като се вслушаме в гласовете на хората, учили и преподавали в него през годините и с пълно доверие към тези, които днес са неговото настояще и бъдеще. И нека звучат в "акустичното гърне на времето" гласове от настоящето на училището, гласове на бъдещето, гласове от историята на видинската Английска.

"Гимназията бе с много големи изисквания, но пък това ни даде един личен стандарт- винаги да искаме сами от себе си повече и повече. Ние бяхме тогава единственото училище, което си направи собствена дискотека- сами си събрахме парите, със свой труд- от една бригада. И си я направихме! Това училище ме създаде. Моята гимназия ми даде приятелствата. И срещите с изключителни учители", признават във филма на Лидия Каменова и Станислав Калинов, създаден специално за 45-тия юбилей на училището, Павлина Панова, юрист с кариера, Випуск-1986 и Валери Маринов- сега редактор "Международни новини" в БНТ; Любомир Пунчев, специалист по банково дело от висок ранг, Випуск-1989; Емил Андреев, писател, Випуск-1974-та... Първият випуск на Английската.

"Завършила съм първия випуск на Гимназията. Децата ми са завършили това училище. Почти целият ми професионален стаж е в това училище. Видинската английска е моята съдба. И моят живот", казва Емилия Атанасова. Випуск-1974.

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 годиниВероятно сродни думи за своето училище- училището, без което не можем, могат да прозвучат от възпитаниците на друго училище, от друг град, от друг регион... И пак ще са искрени. Защото училището е част от личностната биография на човека- средата, в която се подреждат първите му лични представи за нещата от живота; средата, в която узряват първите му бунтове; средата, в която младият човек се изправя- сам или с приятели, пред първите си истински битки, надживява първите си истински поражения. В училището момчетата и момичетата от деца порастват в млади мъже и жени. Всеки има своя памет за своето училище. Училището, без което не можем.

И защото днес започнах с признати пристрастия, май така и ще трябва да продължа- с признания за пристрастия. Видинската Английска не е училището, в което съм учила. Но е училището, в което бях учител по български език и литература повече от десет години... В началото на първата за мен учебна 1988-1989 година обръщението към учителите все още бе "другарко", но скоро след това училищното общество трябваше да превключи на обръщенията "господине", "госпожо" и "госпожице"... Уж нищо сложно, но се оказа, че нито децата, нито ние- учителите, имахме вътрешната готовност за това... И вместо новите, всъщност старите норми на вежливост, да помогнат връзката ученици-учители бързо да стане по-демократична, стана така, че се раждаха постоянно тъжно-весели недоразумения...

Тогава изобретателните млади хора от видинската Английска, сред които и Любо Пунчев, когото чухте в откъса от документалния филм за училището, и който за мен ще си остане винаги и преди всичко мой ученик, започнаха да ни наричат "мис", "мисис" и "мистър"... И бариерите паднаха. Тогава за първи път се замислих колко голям процент от младите колеги в училището са възпитаници на видинската Английска.

И до днес повечето от преподавателите в училището са негови възпитаници. Емоционална, интелектуална, професионална приемственост, която създава и на ученици, и на учители, усещането, че са част от общност. И в духа на личните ми признати пристрастия- един от първите гласове, които записах, е на моя наставник- мъничко по-голяма от мен, но вече с опит и авторитет, в обществото на видинската Английска ме въведе Пролет Асенова. Моля я днес да сложи първото изречение на урока: "Училището, без което не можем..."

"...са учениците, без които не можем и колегите, без които не можем. Защото само така, с училището, без което не можем, бъдещето е наше", казва лаконично спецът по история.

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 годиниНа 45-тия юбилей на Английската "влакове тръгват от всички страни", за да пристигнат с тях старите приятели, колеги, съученици.

"В Английската съм от 1974 година, та до моето пенсиониране. Като учител по химия имам моите лекари, научни работници, колеги по всички краища на България. И по всички посоки на света. Дори астроном в САЩ имам", отсича Венка Тошева.

"Това бяха изключителни деца. Те са част от моя живот", казва Цветана Лесковска, преподавател по немски език.

"Това училище ми е дало изключително много. Убеден съм, че и до днес то пази високия стандарт, който имаше. Говоря не само за знания. Ние всички израснахме като хора, които казват и отстояват това, което мислят", ми каза Димитър Чукарски, ученик в първия випуск, на който съм преподавала. Той нахлу в предаването в пряка връзка- развълнуван и провокиран да говори, както сам каза, след като е чул по Радиото гласовете на своите приятели и преподаватели.

"Училището, без което не можем, е училището, в което винаги се връщаме", казва Мария Методиева, възпитаник на Английската и била повече от 10 години преподавател тук.

Оставям Мария да се види със своите колеги и приятели- Ани Тодорова, Наталия Василева, Вержиния Василева, Милена Ружева- възпитаници на видинската Английска от различни випуски- а сега всички заедно преподаватели по английски език в своето училище.

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 годиниУчилището, без което не можем, е сега гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" за директора- Любомир Георгиев. Вълнение, амбиции, благодарност се преплитаха в празничното му слово на 45-тия рожден ден на училището.

На тържествения концерт за първи път прозвуча химнът на гимназията. Изпълниха го заедно всички участници в програмата. Солист бе Катя Асенова.

Тържественият концерт даде възможност на публиката да види и чуе сегашните възпитаници на училището- в програмата бяха намерили място театрални фрагменти и етюди на английски, немски и френски език. Имаше и много музика- представена на живо. Всеки отделен елемент бе вграден в празничния спектакъл и представен на зрителната зала с артистичност и усмивка. И с поклон пред българското слово. Защото в основата на всяко ново познание е родната ни реч. Защото преди да сме граждани на света, ние сме българи. Защото, за да полети, сила човешкият дух черпи от корените си.

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 годиниВ края на празничния концерт директорът на Английската- Любомир Георгиев и председателят на Училищното настоятелство- Лидия Каменова обявиха учредяването на специалната награда на училището- "Криле". Получиха я учителят Емил Живков и абитуриентът Петър Светлинов Петров.

"Тази награда е събрала енергиите на моите ученици", призна развълнуван Емил Живков.

Отличието е дело на младия видински скулптор Светлин Николаев и изобразява млад човек в полет, чиито криле са разтворена книга. И знаете ли, изящната статуетка ме върна при думите на един видински учител, казани в "Калейдоскоп" преди време:

"Най-ценното, което един учител може да даде на своите ученици, е доверието в техните възможности", този житейски урок ни преподаде учителят Петко Кичашки, на своя 90-ти рожден ден.

Всъщност доверието във възможностите на младите хора е основата на българското образование още от времето на нашето Възраждане, когато българите по собствен модел изграждат първите си класни училища. Още е запазен надписът над входа на едно такова училище:

"Помогни ми да те възвися".

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин на 45 годиниВръчването на двете красиви статуетки сложи емоционалната точка на празничния концерт на ГПЧЕ "Йордан Радичков". И събра в едно спомени, амбиции и надежди на няколко поколения момчета и момичета, свързани завинаги със своето училище- училището, без което не можем.

"Ние се раждаме и живеем в акустичното гърне на времето, населено не само с гласовете на живелите преди нас, но и с ембриона на бъдещето", казва с тихия си, но нетърпящ възражения глас патронът на гимназията- нашият земляк Йордан Радичков. И зарича завинаги всеки, стъпил на територията на видинската Английска:

"Бъди невероятен!"

С тази заръка всяка есен посрещат в училището новите възпитаници на училището. С тази заръка ги изпращат след пет години, когато получават своите дипломи за зрелост. Така е от много години. Така и ще бъде. Обещават го блесналите очи на момчетата и момичетата на различна възраст, които са приели със сърцето си гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" за своето училище- училището без което не можем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40