Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато бях овчарче...

4
Все по-рядко в селата се виждат стада. Причините са ясни.
Снимка: Радио ВИДИН


Ден преди Гергьовден в "Земята, която ни храни" си говорим с Митко Бербечелов- овцевъд от село Софрониево, община Мизия. От 1996 година, заедно със съпругата си, започват с малко крави, които постепенно увеличават до над 100, но заради редица проблеми, ги намаляват до сегашната им бройка- 60 крави и десетина телета. Гледат си и 30-40 прасета за угояване, с 4 свине-майки, през 2009 година закупува 30 овце майки, пожгрижил се е и за селекцията в стадото, с елитни мъжкари, а от 2014 година отглежда породата Асаф. В момента във фермата му има 170 овце майки и около 60 агнета- за подмладяване на стадото.

Арендатор е, обработва 1800 декара земя- голяма част от продукцията е за изхранване на животните. Проблемите му са като при всички животновъди- липса на пасища, липса на пазар, ниска изкупна цена- на млякото, на говедата, на вълната, която се изкупува също на безценица- за по 50 стотинки на килограм.

Животновъди от България посетиха ферми в Испания, снимка fermer.bgПоводът да потърся Митко Бербечелов е посещението му, заедно с други животновъди, в испански овцевъдни ферми- на обмяна на опит.

"Едва ли ще ги стигнем... Няма помощ отникъде, май държавата иска да убие животновъдството..."- казва Митко и разказва за трудностите, които съпътстват ежедневието му. Те са много, но почти 20 години смейството не се отказва да се труди. Е, заради проблемите, сега е решил да намали кравите и да увеличи овцете. Защото и работна ръка не може да се намери... Единственото хубаво нещо е, че с продажбата на агнета Митко няма проблем- дори и сега търсят, но вече е късно.... който купил- купил.... На колегите си той пожела:

"Здраве и упоритост, макар и след години, да ги стигнем... испанците... ако не ние, поне нашите деца, защото сме упорит народ! Дано някога и на нашата улица да изгрее слънцето..."

Макар и позакъсняла, пролетната сеитба е в разгара си. Стопаните се мъчат да наваксат пропуснатите агротехнически срокове, дори и с известни компромиси по отношение на обработките на почвата. Безспорно е, че от техниката, която се използва, в голяма степен зависят добивите на земеделците.

Снимка"В област Монтана има 9381 броя земеделска и горска техника и машини за земни работи, в работна готовност са 7477 машини. Обичайно в област Монтана се засяват между 990 хиляди и 1 милион декара с различнии видове култури. Областта е осигурена с достатъчно трактори. След инвестиции по европейските програми, и в Монтана има обновяване на машинно-тракторния парк, макар и в много нисък процент. Техниката в областта остава силно амортизирана, а средната й възраст е между 18 и 20 години. През последните години все повече млади хора започват да се занимават със земеделие, но със стара техника. С течение на времето те се възползват от различни възможности по Програмата за развитие на селските райони, за да закупят по-ефективна техника. В област Монтана техниката на възраст до 3 години е: 101 колесни трактора, 4 верижни трактора и 21 комбайна"
- каза Аврора Аврамова- главен експерт в регионална служба Контролно техническа инспекция- Монтана.

Всички стопани, които притежават земеделска техника, са задължени да я регистрират. Технически преглед на годността на техниката се извършва веднъж годишно. Извършват се и периодични проверки-в началото на всяка една кампания. При установяване на нередности, техниката се спира от работа, до отстраняване на нарушението, като се маркира със специален знак. При неспазване на забраната, стопаните подлежат на глоба, каза още Аврора Аврамова. За новата стопанска година тя им пожела по-благосклонна година,  да имат добри добиви и да работят безопасно!

СнимкаВ "Земята, която ни храни"- една покана- за любителите на всичко нашенско. От 8 до 10 май край Петропавловския манастир, община Лясковец, ще се проведе Четвъртият национален събор на овцевъдите в България. Събитието се организира от Сдружение Национален събор на овцевъдите в България и Национална асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна овца, със съдействието на министерството на земеделието и храните. Подкрепено е от общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

"Съборът е единствен по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Той е микс от традиция, съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството- този общ поминък на всички европейски държави, който е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите. Най-хубавото е, че сред публиката срещаме все повече млади семейства с малки деца"- с радост казва Владислава Андреева- пресаташе на Националния събор на овцевъдите.  

Изключително богата и наситена с прояви е програмата- състезания за фермери, изложения на домашно произведени млечни и месни продукти, занаятчийско изложение, фолклорни конкурси, кулинарно шоу. Който може- нека иде, със сигурност насладата ще е и за очите, и за душата. Подробностите- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40