Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са студентът от СУ "Св. Кл. Охридски" Егор Глазунов и ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" Видин

Почтеност, разум и мечти

Това са трите опорни точки в живота за младия политолог Егор Глазунов

13
Снимка: Егор Глазунов, Личен архив
Днес- 11 май, е денят на Светите братя Кирил и Методий. Застъпници и радетели за културно обединение на славянския свят- кауза стара, една от най-старите миролюбиви каузи в Европа. Непостигната и все така актуална и до днес.

Днес младите хора на България са уморени от вражди и гняв. Те искат тук и сега живот с добро качество, гарантиран с марка произведено в България. Този понеделник в "Калейдоскоп" сме заедно с гимназисти и студенти от Видин, които имат шарени биографии и още по-шарени мечти. Техните души, както казва мъдрецът Халил Джубран, "обитават къщата на утрешния ден, в която ние не можем да влезем дори в сънищата си..." Но пък можем поне да се опитаме да разгадаем кода за достъп и да надникнем през прага... Защото младостта днес е единственото възможно бъдеще за утре. Веднъж разбрали този факт, ще сме щастливи, че "там някъде едно момче живее и ще постигне повече от мен"- репликата е на поета Евгений Евтушенко.

Говорим си за границите, за мечтите, за възможните модели на избор на професия, на избор на място за живеене, на избор на стартова позиция, на съгласие и несъгласие с "мъдруването на старите"- както друг поет- Никола Вапцаров, дава формулата на зависимостта на младото поколение от предходното. Зная, че вероятно ще има несъгласия от страна на нашето- зрялото поколение, по изказаните от младежите позиции. Но то няма и как да е иначе...

Егор Глазунов, Личен архивЗатова разговора ни с Егор Глазунов започвам с въпрос за неговата фамилия. Като настоявам, че все пак всичко започва от корените. Егор по фамилия е съименник на големия руски композитор и музикален педагог Александър Глазунов (1865-1936), бил дълги години директор и диригент на Санкт Петербургската Консерватория; на големия руски художник, роден през 1930 година в Петербург Иля Глазунов- бунтар и консерватор по убеждение, познат с едни от най-предизвикателните платна в съвременната руска живопис и в същото време до крайност предан на старата руска архитектура. И още един Глазунов отдавна се е наложил в полето на съвременната руска култура- телевизионният водещ Владимир Глазунов. А моят събеседник присъства в социалните мрежи в общността Студентски клуб на политолога. Засега.

"Живея на два града- Видин и София и на две държави- България и Русия. Славяните са отворен към света народ. А това е много ценно качество", казва ми студентът по политология, като дипломатично спестява общите ни не толкова похвални качества.

Егор Глазунов, Личен архив"За мен академичната среда е най-надеждната територия за безпристрастни анализи, оценки и общуване. Макар личните ми наблюдения да показват, че дори в академичната среда понякога уроците на историята се усвояват сегментарно. Доскоро си мислех, че уроците, които сме извлекли от историята за Втората световна война, са окончателни и категорични. Оказа се, че не е така... Вижте Украйна. Съвсем не толкова време е минало от разрухата на войната- от историческа гледна точка изминалото време е само миг. Все още има хора, които помнят войната. А отново на тези земи се случват такива ужасни неща... Да, вярвам, че ще си научим уроците, които историята ни дава. Но със сигурност случващото се днес ще ни остави едно лошо послевкусие, което в близките няколко десетилетия ще ни се отрази", коментира Егор научените и ненаучените уроци от историята и на историята.

Егор Глазунов с ветерани от Втората световна войнаСтара истина е, че разбираме и запомняме от натрупаното преди нас познание това и толкова, което и колкото към момента на запознаване с него ни се вписва в личните очаквания за живота. Единици са личностите в многопластовата биография на човечеството, които са орисани със способността да виждат векове напред. Но дори и те не винаги са били приемани и разбирани от техните съвременници. Да не кажа, че повечето от тях не са били нито признавани, нито приемани. А отстояваните от тях каузи векове наред са обсъждани и оценявани от "Осанна!" до "Разпни го!"

Такава е историческата съдба и на делото на светите братя Кирил и Методий. Има ли перспективи за славянската кауза днес? Ако слушаме младите- да. Младите са прагматици. Те умело пресяват полезните факти от историята и здравословно забравят неполезните. Дали това харесва или не на по-старите поколения? "С тях Бог!", казва в такива случаи стара руска поговорка. Младите учат руски език, защото по тяхна преценка това е полезен багаж в професионалното им изграждане. Обяснява ми Нора Иванова, преподавател по руски език във видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".

"Различни причини и поводи довеждат младите хора в часовете по руски език- любопитство, среща с книга, автор, филм, картина. Но веднъж започнали да учат руски език, те бързо разбират, че владеенето на един славянски език е основа за изучаване и на други славянски езици, както и възможност за добра професионална реализация. Доброто владеене на руски език е ключов фактор в създаването на контакти със страните от голямото славянско семейство", казва Нора Иванова.

Никол Борисова, Личен архив"Обичам руската поезия. Приятно ми е да чета и рецитирам. Така по-лесно уча самия език. А доколко това е важно- ами руски говорят над 300 милиона души", добавя Божидар Деков.

"Бях на езикова школа в Москва, заедно с младежи от 15 други държави. Впечатленията ми са прекрасни. Изучавахме руски език, руска литература, история, култура. Всичко това съпътствано с посещения в музеи и театри, училища, срещи с различни хора. Вече имам много приятели, с които общувам на руски език. Искам да уча архитектура- специалност, в която всеки чужд език ще ми бъде полезен", обяснява Никол Борисова.

Днес в "Калейдоскоп" си поговорихме за това има ли общо икономическо и културно бъдеще за страните от голямото славянско семейство- за общуването, за уроците на историята, за желанието на младите да живеят добре тук и сега. Възможно ли е това?

Егор Глазунов, Личен архив"Склонен съм да се надявам", остава отворена темата политологът Егор Глазунов. Един от младите хора на България, с биография без граници, със самочувствие на гражданин на Света, който не носи бремето на чужди вини, стари вражди и страхове. Който живее и мечтае тук и сега. Дано успее! Заради всички нас...

         Завист Евгений Евтушенко

Завиждам аз. Това е моя тайна,
но тя не може да се отрече.
Аз знам, че в нашата
страна безкрайна
живее някъде едно момче.

Никол Борисова, Личен архивЗавиждам му, че весело лудее-
а аз не бях тъй дързък и тъй смел.

Завиждам му, че хубаво се смее-
аз даже и в смеха бях неумел.
То вечно скита в синини и пришки-
аз бях послушно, вчесано дете.

Аз някога пропуснах много книжки,
а то ги има, ще ги прочете.
Ще стане твърд и прям, за да накаже
дори наглед невинните лъжи
и там, където аз ще се откажа,

Москва, Снимка: Никол Борисова, Личен архивтой ще извика: "Не!", ще продължи
или самичък всичко ще погуби,

за да започне пак и победи,
а влюби ли се- няма да разлюби,
макар да срещне хиляди беди.
О, няма да завиждам!
Обещавам.
Дори се мъча да се утеша:
"На някой му върви и той успява,
на мен не ми върви и аз греша...."
Но колкото дълбоко да жалея,
че моят жребий е обикновен,
аз знам, че някъде едно момче живее
и ще постигне повече от мен
.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40