Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка банка правят във Видин

5
Снимка: Сдружение Активно общество, Видин

В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за създаването на Младежка банка във Видин- за това какво представлява тя, кого ще финансира, младежи на каква възраст могат да кандидатства за финансиране на своите проекти и идеи от банката.

Радослав Георгиев
, председател на Сдружение "Активно общество"- Видин разказа повече за идеята:

"Това е един уникален проект познат в цял свят. Тази година в България ще има 13 младежки банки, като една от тях е във Видин. Сдружение "Активно общество" е координатор на Младежката банка. Банката е механизъм от млади хора, за млади хора. Това е много интересен метод, чрез който се подтиква активността на младите хора, тяхната креативност. Млади хора помагат на други млади хора, което е уникалното на този механизъм. Екипът на банката цели да събере един определен ресурс от средства, който да бъде изразходван за финансиране на младежки  проекти. По този начин ставаме единствената организация във Видин, която финансира проекти на млади хора."

Емил Иванов, секретар на Сдружението, разясни как ще стане събирането на средствата:

Снимка: Сдружение Активно общество"По няколко метода, като най-скорошното, което предстои е спектакъл на ансамбъл "Дунав" в Драматичния театър на 22 май, петък, от 17:30 часа. Билетът, който е на стойност 3 лева, ще бъде дарението към Младежката банка. Скоро ще стартираме и акция "Жълти стотинки"- стандартният метод за събиране на средства, чрез кутии за дарения, поставени на стратегически места. Тези кутии ще стоят за по няколко месеца, като за този период ще генерират не малък приход. След месец предстои провеждане на благотворителен баскетболен мач, срещи с бизнес средите от града, на които ще се презентира Младежката банка. Екипът на банката участва в цялостния процес т.е. изготви конкурсната програма за кандидатстване на тези проекти, ще ги одобрява."

Ася Георгиева, ученичка от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, разказа за участието си в екипа на Младежка банка:

"Участието ми в Младежка банка, помага за личностното ми развитие, работя с млади хора, това ми помага да стана част от екип, да науча много нови неща."

"Основната ни цел е да подпомагаме младите хора, да организираме събития за събирана на средства и да реализираме техните идеи. Учим се как да реализираме проект и как да работим в екип", разказа Румяна Ромеова, ученичка от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин, част от екипа на Младежка банка.

Работата на банката е насочена към млади хора на възраст от 15 до 25 години. Сдружение "Активно общество" можете да намерите в сградата на Община Видин, бившето общинско кафене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40