Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земята- за младите хора

11
Регулиране на навесен плуг и оран
Снимка: ПГСС "Дунавска земя" с. Ковачица

В "Земята, която ни храни" даваме думата на младите хора. Поводът- Катя, Васко и Митко от селскостопанската гимназия в село Ковачица, общ. Лом, се класираха трети на Национално състезание "Млад фермер" в гр. Попово, а отборът на Надя Йорданова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"-Видин, спечели златен медал в Национално състезание "Най-добра бизнес идея" в гр. Пловдив, по темата "Бизнес в българското село".

Наскоро в град Попово се проведе Национално състезание "Млад фермер". В надпреварата участваха най-добрите отбори от Северна и Южна България, доказали се на регионалните етапи на състезанието. Учениците се състезаваха в дисциплините разпознаване на семена и фуражи, присаждане на лози, хигиена на млекодобива, агрегатиране и подготовка на навесен плуг, както и майсторско управление на трактор. Отбор на гимназията по селско стопанство "Дунавска земя" в ломското село Ковачица участва в националното състезание и зае третото място. Веселка Маринова и Васил Ангелов са преподавателите, подготвили отбора за престижното състезание. Днес се срещаме с всички тях. Катя, Васил и Митко за първи път са участвали в подобно състезание и са доволни от успеха си.

Катя, Васко и Митко с преподавателите си- Веселка Маринова и Васил АнгеловКатя е 11 клас, семейството й се занимава с животни, тя е свикнала с тях и иска да продължи образованието си в сферата на животновъдството. Състезавала се е в дисциплината доене на крава и разпознаване на фуражи.

Васил е от съседното село Мокреш, десетокласник е, и е израснал сред машините. Иска да продължи образованието си, да стане агроном и да се върне на село, за да се развива в сферата на селското стопанство. Показал е уменията си да присажда лози, разпознавал е и различни видове семена.

Митко е 11 клас, състезавал се е в обработка на земя. Той няма да учи, но пък иска, след като завърши, да започне да работи като механизатор. Това е, защото от малък е усетил дъха на земята и машинното масло...

"Вярваме в децата, и те ни вярват..."- казват Веселка Маринова- преподавателят им по растениевъдство и животновъдство, и Васил Ангелов- по механизация, които са се "престрашили" да подготвят отбора.

Катя, Митко и Васил днес издържаха и изпита на Радио ВИДИН, защото това беше първото им интервю, в което отговаряха съвсем професионално. Чуйте ги в звуковия файл.

Иначе- училището е създадено през 1953 година и сега усилията на всички са насочени към запазването му. Към днешна дата се обучават 160 ученици в специалност "фермер- земеделец", скоро ще изпратят випуск 2015. Учениците се обучават в дневна, вечерна и самостоятелна форма. Училището разполага с около 1000 декара земя- отдадена е под аренда. Трудностите са като във всички училища- липсата на достатъчно ученици, по демографски причини. Това, от своя страна води и до липсата на достатъчно средства- необходими за ремонт на базата, на работилниците и най-вече за закупуване на нова селскостопанска техника. Кандидатствали са с проект, но се изисква собствено финансиране- средства, с които училището не разполага. Затова се търси спонсор.

Надя с препователката си- Ели ЦветановаВ "Земята, която ни храни", се срещаме и с Надя Йорданова. Тя е от Видин и е поредното младо момиче, с иновативен дух, което смята, че бизнес идеята й за изработване на "еко-помощник" би могла да пребори в някаква степен безработицата в региона и да помогне на земеделските производители да опазят продукцията си.

"Еко-помощник"-ът е чип, под формата на калинка, който се разполага в земеделските площи и информира земеделските стопани за предстоящи заплахи в развитието на културите и ги съветва какви мерки да предприемат за отстраняване на проблема. С тази бизнес идея отборът на Надя получи златен медал и грамота.

Надя има село, но няма нищо общо със земеделието. Иначе е като всички млади хора- ходи на фитнес, занимавала се е с народни танци, пише стихотворения, отдава й се и писането на есета. Смята да продължи да учи- икономика, а мечтае... да стане бизнес дама.

През този месец природата ще е благосклонна към земеделските стопани, увери ни Леночка Ангелова- директор на ХМО-Монтана.

"Продължава доброто развитие на есенниците, скоро ще започне изкласяване на ранно засетите сортове. Може да се изнася зеленчуковия разсад на открито, в период на масово цъфтене са овошките, в края на май ще се берат и ранните череши и ягоди... Да се обърне внимание на растителната защита. Чудесен май за всякакви селскостопански дейности!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50