Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин стана на 130 години

След концерта- накъде?

"Времената са такива- не са времена за изкуство...", казват порасналите момчета и момичета от видинското училище по изкуствата

34
Снимка: Ваня Минева


Накъде след края на последния концерт като ученици във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий"- това се питат завършващите в профилите музика, хореография и изобразително изкуство. И често една голяма част от тях внимателно скриват в някой ъгъл на душата си мечтите за сцена, като се опитват сами на себе си да повярват, че първо им се учи нещо друго- фармация, педагогика, социални науки... Професии, чрез които младежите се надяват да намерят някаква относителна финансова сигурност. Защо поне не опитат да следват първата си голяма любов- музиката, танците, изобразителното изкуство, театъра?

"Защото времената са такива- не са времена за изкуство...", казват порасналите момчета и момичета.

Днес в "Калейдоскоп" гостуваме на едно от най-старите видински училища в нашия Северозапад, което сме свикнали кратко да наричаме "Шестото". Поводи за това колкото искаш! Да кажем поне три от тях. През тази пролет училището отбеляза своя 130 рожден ден. Преди броени дни хореографи, певци и инструменталисти пак обраха наградите във всички категории, в които се явиха, на престижния дълголетен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана. Като този път донесоха във Видин и Голямата награда на конкурса. И не на последно място- в средата на май от години е времето за поредното издание на традиционния концерт на абитуриентите на училището по изкуствата.

Да кажа още от сега- не го пропускайте за нищо на света! Тази вечер, 18 май, от 18 часа, във видинския общински драматичен театър.

Изложбата на СОУ Св. Св. Кирил и Методий ВидинКакто всяка пролет, така и тази година, концертът е организиран изцяло и само от самите зрелостници. Те пишат сценария, те правят графиците за репетиции, те рисуват афиши и покани, те ангажират сцена... Те сами правят всичко, каквото има да се случи в подготовката и провеждането на последното им участие в сценична изява като ученици на Шестото. Това е техният подарък към учители, родители, приятели. Това е тяхната обща благодарност за наученото и грижите за тях. Това е първият им практически изпит- готови ли са да си тръгнат и от днес нататък да се справят сами- без помощта на учители, родители, наставници.

Днес талантливите млади хора от училището по изкуствата даряват на Видин поредния празник. В сценичния спектакъл са вплетени различни стилове музика, танци, театрално майсторство. А във фоайето на театъра публиката ще посрещнат творби на ученици от профил изобразително изкуство. Затова в "Калейдоскоп" днес звучат много гласове. И в стила на прямотата, така характерна за младостта, си говорим и за това накъде ще тръгнат талантливите певици, танцьори, художници след концерта? Избраните посоки, за жалост не винаги са към сцената и творческите ателиета...

Награди от конкурса Напеви от Северозапада Монтана 2015Защо талантливите млади хора на Видин са готови да приберат големите си мечти в раницата и първо да мислят за усвояване на професии, за които се надяват, че ще им дадат финансова сигурност?

"Ще уча фармация. Избрах детска педагогика. Може би също педагогика...", казват абитуриентките Иванка Ангелова, Памела Петкова и Тамара Василева. Те с тъга признават, че много биха искали за запазят музиката като най-важна част от живота си, но...

"В България не може да се разчита на реализация с народно пеене. Но музиката винаги ще е с мен, тя е моят живот", казва Памела.

"Ще търся начини и да пея- може би в някой състав или формация"
, подкрепя казаното и Тамара.

Живка Сливенова"Бих била щастлива да съм на една сцена с тези прекрасни певици и танцьорки в нашия ансамбъл "Дунав" и те да са мои колеги", мечтае на глас учителят им по народно пеене Живка Сливенова.

А 12-13 годишните момиченца от групите за автентичен фолклор на Живка със светнали очи ми казват, че мечтаят са станат певици! И пожелават на завършващите училището свои приятели:

"За да е щастлив, човек трябва да прави това, което обича. Да са здрави! Много щастие и късмет! Нека да следват мечтите си. Да имат такива успехи, каквито са имали до сега и да останат на сцената. И всяка от тях да срещне човека, който ще я направи щастлива. Винаги да се усмихват и да не забравят хората, които са им помогнали да станат такива, каквито са сега. И да, винаги да правят това, което обичат."

"Да са все така красиви и талантливи и да постигнат мечтите си"- един много специален поздрав за трите момичета от Боян Боянов, когото музикалните специалисти определят като новия Кайчо Каменов. И продължава с думи на благодарност към своя учител по народно пеене Живка Сливенова.

Награди от конкурса Напеви от Северозапада Монтана 2015"Благодаря ви за всичко- за целия труд, нерви, за търпението", думи пестеливи, по момчешки свенливи, но точни и искрени. Защото Живка продължава да е най-големият мечтател и най-много от всички да вярва в дарбите на своите ученици.

"Талантът им е признат и от познавачите", казва Живка и припомня отличията, които певци, инструменталисти и танцьори спечелиха преди дни на престижния конкурс "Напеви от Северозапада". А за успеха на танцьорите в Монтана разказват Елинор Кирилова и хореографът Николина Василева.

Малките певици и танцьори са окрилени от признанието, което групата от видинското училище по изкуствата получи и тази година на конкурса в Монтана "Напеви от Северозапада". Децата с усмивка благодарят на своите учители: Иван Николов- народни инструменти, Мадлен Радулова и Николинка Василева- хореография, Живка Сливенова- народно пеене. В Монтана Живка получи и признанието на колегите си- тя бе удостоена с диплом за високи творчески постижения в музикалната педагогика. Да, трудно днес в България се работи в полето на изкуството и културата. Много любов трябва, много вяра и готовност да приемаш, че често признанието идва късно, а понякога и хич никакво го няма... Но когато обичаш, не се отказваш.  

Награди от конкурса Напеви от Северозапада Монтана 2015Живка е убедена, че завършилите специалностите музика, хореграфия и изобразително изкуство не бива да се отказват от голямата си мечта да продължат да развиват таланта си, щом изкуството е голямата любов на живота им. И трябва поне да опитат да го направят своя професия.

"Артистът никога не се отказва. Той винаги прави всичко възможно да е успешен на сцената. А за да има резултати, трябва и много обича работата си. Тук, в нашия Северозапад, има толкова много хубави песни, които някой трябва да изпее"- Живка Сливенова. Тя вярва в таланта на своите ученици. Дано и те имат нейните упоритост, последователност и търпение да показват и доказват своите възможности като творци. За да не съжаляват някой ден, че вместо да бъдат под ярката светлина на сценичните прожектори, са останали в сянката на делничните битки за прехраната. Усмивката на Живка е достатъчно доказателство, че човек първо трябва да нахрани душата си.

Изложбата на СОУ Св. Св. Кирил и Методий ВидинОтворено преди 130 години като класно училище, училище по изкуствата започва да става след разкриването на първия профил- изобразително изкуство, през 1985 година. Програмата изготвя и защитава пред образователното министерство художникът Веселен Маринов-Нацин, който от тогава и до днес е преподавател в Шестото. На младите хора желае:

"Да се реализират според мечтите си. Да, зная, че не всички ще отидат на попрището на изобразителното изкуство, но съм убеден, че каквото и да правят, те винаги ще го правят с душата на художника- с прецизността, с точността, с усета за красота на артиста", пожелава днес на завършващите художникът.

"Вярвам, че във всеки випуск имаме ученици, които ни карат и ще ни карат да се гордеем с тях. Желая им попътен вятър и никога да не забравят своя роден край", казва директорът на училището по изкуствата Любомир Миланов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40