Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за борба със затлъстяването

Всяко четвърто дете е с наднормено тегло

Как спортуват в училище "Иван Вазов" във Видин

3
Снимка: ОУ "Иван Вазов"- Видин

2 милиона от пълнолетните български граждани имат наднормено тегло. 1 милион са българите, които страдат от затлъстяване. 200 000 български деца носят бремето на излишните килограми, като 67 000 българчета имат болестно затлъстяване. Данните са от Регионалната здравна инспекция по повод днешния 19 май, когато се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Как спортуват видинските деца проверихме в едно от училищата в града- основно училище "Иван Вазов".

"Най-обичаме да играем футбол. В часовете по физкултура играем баскетбол, волейбол, шах. В седмицата имаме 2 часа физкултура. Искаме да имаме повече- 5... Аз ходя на гребната база. Карам лодка... Аз баскетбол обичам да играя... Аз обичам да играя баскетбол и волейбол. Мама ме научи да играя волейбол... Аз харесвам гимнастиката...", разказаха кои са любимите им спортове учениците от ОУ "Иван Вазов" във Видин.

Проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването представляват едни от най- сериозните здравни предизвикателства, с които Европа се сблъсква днес. В рамките на ЕС почти едно от всеки четири деца е с наднормено тегло. Причината за това се крие не толкова в количеството консумирани калории, колкото в недостатъчната физическа активност- децата ни не ядат повече, те просто се движат по-малко.

Каква е ролята на спорта в училище за изграждане на здравословен начин на живот? Ето какво смята Татяна Генова, старши учител по физическо възпитание и спорт в основно училище "Иван Вазов" Видин:

"Редовната физическа активност има положително въздействие върху психологическото състояние на децата, но най-вече що се отнася за изграждане и оформяне на тяхното самочувствие, способност за интегриране, работа в екип и чувство за солидарност. Спортът е също така и едно от най-ефикасните средства за борба с тютюнопушенето, заседналия начин на живот и затлъстяването."

Липсата на движение, неправилното хранене и стресът са основните причини за силното разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването, посочват от Регионалната здравна инспекция във Видин. Освен това се очаква броят на хората със затлъстяване у нас да се увеличи. Това налага да променим нагласата си към здравословното хранене и начин на живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40