Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ изиска от ръководството на БНР още документи, свързани с изпълението на управленската програма

| обновено на 26.05.15 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии се срещна с представители на протестиращите в БНР в опит да се реши кризисната ситуация в медията.

Протестиращите поискаха ръководството на Радиото да подаде оставка, а СЕМ излезе с доклад, в който се констатира, че повечето от поетите от Радослав Янкулов ангажименти в концепцията му се изпълняват. Регулаторът изиска от ръководството на БНР още документи, свързани с изпълението на управленската програма. Те ще бъдат разгледани в петък на извънредно заседание на Съвета.

Срещата в СЕМ продължи повече от час. Журналисти, музикални редактори, новинари и технически персонал обвиниха ръководството в липса на диалог, прозрачност на взетите решения и невъзможност да управлява. Водещата на сутрешния блок Таня Величкова заяви:

Това, което се случва в момента, ние наричаме управленски провал. Това не е нещо, което се е случило в последните месеци. Това са ред събития, които се натрупаха през всичките 2 години на това ръководство.

Репортерът и водещ Силвия Великова допълни:

Аз ще го кажа много емоционално - Те не ни заслужават. Главният аргумент на това ръководство гласеше: „Аз съм директор, затова така ще бъде“. Те не могат да аргументират защо правят едно или друго нещо, било то финансово или в програмата, каза Великова.

Мария Стоянова, член на СЕМ, каза:

Не можем да очакваме журналистите или служителите в една институция да дават идеи и да казват как да се управлява съответната институция. И очаквам да разбера от вас, виждате ли вие изход от този конфликт в момента?

Оставка на това ръководство и ново управление е изходът от ситуацията според протестиращите. Таня Величкова поиска генералният директор да бъде отстранен заради системни нарушения.

Георги Лозанов, председател на СЕМ, заяви:

СЕМ не се намесва в оперативното ръководство на радиото. Това е намеса, която законодателят е забранил. По отношение на стила на управление, аз персонално неведнъж съм отправял критически бележки, достатъчно остри. Виждам дефекти в този стил на управление. Дали обаче положението е такова, че всички ресурси са изчерпани и че това ръководство просто трябва предсрочно да си ходи с цената на всичко? Не съм убеден!

Попитан как вижда пътя на помирението, Лозанов каза:

За съжаление, не го виждам много, защото виждам две страни, абсолютно нежелаещи да водят диалог.

След края на срещата СЕМ реши да поиска в тридневен срок ръководството на Радиото да подкрепи с документи как се изпълнява Договорът за възлагане на управление. СЕМ ще излезе с позиция в петък на извънредно заседание. В представен днес доклад, в който се сравнява дали Янкулов изпълнява концепцията си, се казва, че по повечето точки СЕМ не разполага с информация за нарушения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!