Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата става 380 лева от 1-ви юли

| обновено на 26.05.15 в 17:42
Снимка: Bulfoto


Минималната работна заплата се увеличи до 380 лева от 1-ви юли. Това ще стане, въпреки че Върховният административен съд отмени решението на кабинета за двукратен ръст тази година - веднъж от 1 януари до 360 лева, което практически вече е в сила, и втори път - до 380 лева. Съдебното решение принуди кабинета да свика извънредно Съвета за тристранно сътрудничество, а социалните партьори за пореден път се разединиха в позициите си как и с колко трябва да расте минималната работна заплата през годините.

Правителството вероятно ще обжалва решението на ВАС, въпреки че то е процедурно, а не по същество, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин в началото на заседанието на НСТС. По думите му, увеличението с 20 лева от началото на годината е подпомогнало вътрешното потребление и икономическия растеж. 

Очевидно е, че от началото на годината подобно увеличение, тук включвам и двукратните добавки към най-ниските пенси, при всички случаи се е пренесло в съответното увеличение на вътрешния пазар.

Бизнесът поиска договаряне на минимална работна заплата по браншове. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал това ще бъде по-справедливо: 

Тогава може да се окаже, че средноаритметично тя е по-висока от тази, която правителството определя за всички, но ще е по-адекватно - за шивашката индустрия ще е по-ниска, за IT сектора ще е много по-висока.

От своя страна синдикатите настояха за увеличение още веднъж на минималната работна заплата от 1-ви юли на 380 лева. Те категорично настояват за поетапно увеличение през годините. Според Ася Гонева от КНСБ правителството трябва да продължи да определя минималната работна заплата, но с по-амбициозни ръстове


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!