Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на земите, върху които е изграден ромският квартал в Гърмен, си искат имотите

Снимка: БГНЕС

Кои са катализаторите на напрежението в Гърмен, което продължава пети ден и има ли скрит интерес към терените, върху които е изграден ромският квартал "Кремиковци"? Според депутата от Гоце Делчев Георги Андонов  един от катализаторите на напрежението в Гърмен е неконтролираното от местната власт пренаселване на ромския квартал  през последните  десет години.  Полицията също е подценявала проблема с посегателствата върху имуществото генерирал напрежение между ромите и останалите жители в района.

Правораздавателната, правоохранителната част от функциите на държавата, не се наблюдават и не са на нивото на очакванията на хората.

Основният проблем на местната и централната власти е  обективната невъзможност да предприемат действия към принудително събаряне на незаконните постройки в ромския квартал :

Невъзможността за настаняване на голяма част от тези хора не дава възможност на държавата и общината да си свършат основния ангажимент. Илюзия е, ако трябва да каже държавата, че още утре ще влезем с багери и жандармерия и ще започнем едно поголовно събаряне на къщите.

От становищата на институциите по проблема с незаконното строителство стана ясно, че в краткото време на своето съществуване Министерството на инвестиционното проектиране  е спряло изпълнението на заповедите от 2011 за принудително премахване на незаконните постройки в ромския квартал на Гърмен, заради липса на жилища, където семействата да бъдат настанени. Писмото е от декември 2013 г.  Малко над 60-те декара, върху които е разположен квартал "Кремиковци", са общинска собственост, прехвърлена от държавата, която пък преди това е отчуждила тези имоти, обезщетявайки техните собственици и наследници. За първи път официално  стана ясно, че зад протеста има и интереси към терена :

За да може и реалните собственици на земята, върху която са построени незаконните постройки, да си влязат във владение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено. Шествие от протестиращи се отправи към ромския квартал

Жителите на Гърмен излязоха на поредния мирен протест пред общината, който прерасна в шествие. Протестиращите ще се насочат към ромския квартал "Кремиковци". Протестите ще продължават докато държавата си изпълни закона, заканиха се жители на..

обновено на 26.05.15 в 19:00

Коментари на депутатите за ситуацията в Гърмен

Депутатите разчетоха различни причини за случващото се в Гърмен. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че става дума за битов скандал и неадекватна политика на местната власт. Наслагвани проблеми с годините, липса на..

публикувано на 26.05.15 в 15:36

Ситуацията в Гърмен засега е спокойна

 Единствените знаци за напрежение са засиленото полицейско присъствие пред Общината и намиращата се на отбивката за квартал "Кремиковци" кола на жандармерията.  Не се състоя обявената за 10.00 часа среща между двете страни в конфликта. В разговор със..

публикувано на 26.05.15 в 14:25

Проверка на адресните регистрации и законността на жилищните постройки правят в Гърмен

Ще бъде направена проверка на адресната регистрация, както и за законността на всички жилищни постройки в община Гърмен. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Гърмен, където участва в работна среща, на която са..

публикувано на 26.05.15 в 10:35