Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици създават комисия за обсъждане на конституционните промени

Снимка: БГНЕС
Предложенията за промени в Конституцията коментираха в "Преди всички" депутатите Данаил Кирилов и Димитър Делчев:

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че парламентарната комисия, която трябва да обсъди внесените предложения за промени в Конституцията, ще бъде създадена до две седмици. Смятам, че комисията ще бъде създадена разумно бързо. Разчитаме, че позициите на партиите ще претърпят промени във времето. В политическата битка понякога се стига но неинституционално поведение и неинституционални атаки, каза още Кирилов.

Димитър Делчев от Реформаторския блок подчерта, че внасянето на предложенията за промяна в Конституцията е добър сигнал за промяна. По думите му, основният закон не бива да е обект на пазарлъци: 
Гръмна пистолетът и Конституцията започна да тича по пистата. Спорът за Конституцията трябва да е принципен въпрос. Много е важно да има промени и много е важно опозицията да каже принципно защо не  подкрепя промените, след като предложенията са максимално изчистени и консултирани с експерти. Конституционните промени са базата на съдебната реформа.

В края на вчерашния работен ден бяха внесени 132 подписа в Народното събрание на народни представители от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и депутати от Българския демократичен център с предложения за промени в Конституцията.

Интервюто на Силвия Великова с Данаил Кирилов и Димитър Делчев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!