Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудът краси човека

4
Снимка: Радио ВИДИН
Избрахме в "Нашата тема" днес да говорим за труда - дейност и естествена необходимост за човека. Дефиницията за труда е, че се характеризира с изразходване на определено количество енергия, без вреда за организма и в зависимост от професионалната подготовка, физиологичното състояние и конкретните условия за труд. Според Маркс и Енгелс трудът е отличителна черта на хората, която ги различава от животните, съзнателният труд отличава хората от инстинктите на животните, и характеризира човека като "творец".

Какво се случва с днешната младеж, смятат ли родителите, че е редно още от малки децата да бъдат приучавани на трудови навици и кога младите хора могат да започнат да работят- Пламен Коцев попита видинчани какво мислят по темата.

Снимка"Редно е като завършат, младите да работят, а който иска да учи, да го прави задочно, за да не е в тежест на родителите си. Едно време младите ги възпитаваха на труд по време на ученическите бригади, нямаше наркомани, да се шляят така по улиците... Майките трябва да възпитават децата от най-ранна възраст да знаят, че всичко се постига с труд"
- коментираха хората.  

Имат ли трудови навици децата и кога младите трябва да започнат да работят? Вярно е, че средата и възпитанието оказват главна роля в оформянето на децата като личности, че възпитанието на едно дете е огромно предизвикателство, а оценката за положения труд може да се види след години. Потърсихме и професионално мнение от човек, който работи с деца: 


Снимка"В семейството детето получава своите първи възпитателни въздействия чрез примера на средата, в която расте. Като пример за елементарни трудови навици можем да дадем подреждането на играчките, а в последващ етап почистването и подреждането на стаята, сервиране на масата... Трудовите навици в ученическа възраст са три групи- учебният труд, трудовото обучение като учебна дисциплина, и накрая- полезен труд, който полагат в училище. Като педагог мога да кажа на децата да вярват в себе си, в своето собствено аз. А на родителите ще кажа, че комуникацията ни с тях е най-трудно постижимият компонент в процеса, защото понякога връзката семейство-учител се губи, а ние трябва да бъдем партньори"- обясни Анита Минкова, начален учител в ОУ "Св. Кл. Охридски" във Видин.

Работливи или мързеливи са днешните деца- проверихме и в училище. Срещнахме се с четвъртокласниците от ОУ "Св. Кл. Охридски". Оказа се, че децата са много съвестни, учат си уроците, казват че обичат и физическия труд.

"Полагам умствен труд в училище, а физически труд на село, в градината на баба, помагам и за животните... Полагам труд като уча уроците си, а в къщи помагам на мама с чистенето, грижа се и за домашните си животни... В училище чак толкова труд не полагам, но когато трябва работя в цеха на родителите ми... Винаги помагам в градината, понякога не мога да спра... - разказаха малките работливци.

Още мнения по темата може да чуете в звуковия фал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59