Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандански е успешно развиваща се туристическа дестинация, въпреки кризата

Снимка: Венета Николова

Сандански е успешно развиваща се туристическа дестинация, в която община и бизнес работят съвместно. Това заявиха от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в града. Кризата в туризма почти не е усетена и в последните години, няма нито един затворен хотел и текучество на персонал. От 2008 година насам увеличението на туристите е между 5 и 7%.

Основно предлагаме балнеотуризъм и СПА и съпътстващия културен и винен туризъм. Много равномерно се разпределят туристите през годината. През лятото, в последните 2 години, Сандански е доста атрактивен за руските туристи,
каза Мария Таушанова от Сдружението и обясни:

Средната годишна заетост на хотелите е около 65% за тези от три до пет звезди. Основният пазар е, естествено, българският. Следващите по посещение са гърците, македонците. Идват и от Сърбия. Забелязваме леко покачване на туристи от Румъния през последните 2 години. От Турция започват да идват туристи. Има посетители и от Русия, Германия, Франция, Великобритания, Украйна.


Изследванията сочат, че Сандански е предпочитан както от семействата с деца, така и от по-младите хора през лятото и от по-възрастните през есента. По-платежоспособни туристи посещават Сандански, обясни още Таушанова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!