Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Данчев: Кризата с ликвидността на гръцките банки може да рефлектира у нас под формата на недоверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата с ликвидността на гръцките банки може да рефлектира у нас под формата на недоверие, коментира за "Хоризонт" икономистът Светослав Данчев, ръководител на отдела за икономически анализи в гръцка икономическа фондация IOBE. Данчев е категоричен, че от експертна гледна точка няма риск за българските банки, независимо дали са гръцка собственост или не, защото те не притежават гръцки дългови книжа:

Когато хората, които са клиенти на тези банки, виждат по новините, че има проблем в банката в Гърция, може да решат, че това ще се пренесе и в България. Това може да доведе до някакъв отлив на депозитите. Така че има риск, но той най-вече се дължи на влошаване на репутацията на тези институции.

По думите на Светослав Данчев, излизането на Гърция от еврозоната е възможен сценарий, но той ще рефлектира повече в самата държава, отколкото в еврозоната или в страните-членки на Европейския съюз. Временно решение, до намиране на изход от ситуацията, е въвеждането на паралелни валути:

Може да се наложи гръцкото правителство да извършва плащания в някакъв вид ценни книжа. Нещо като компесаторките, които имаше навремето България. Има такъв вариант - да има държавни книжа, които да се разменят за плащания, но това не може да е решение за дългосрочен план.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!