Президентът Росен Плевнелиев награди видинлията Иван Стефанов с орден "За заслуги"

Живот, отдаден на спорта

"На видинлии винаги ще помагам, защото си обичам родния град"

15
Снимка: БГНЕС

В "Автобиография Северозапад" ви срещаме с една спортна легенда, с живата история на българския кану-каяк, с човек, отдал целия си живот на емблематичния за Видин спорт. Само преди дни на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. Сред тях бе и видинлията Иван Стефанов. Той получи медал "За заслуга" за големите му постижения в областта на спорта. През последните 30 години на миналия век заслужилият треньор по кану-каяк  ръководи всички състави на националния отбор. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието "майстор на спорта", над 100 са медалистите от републикански и международни регати, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства.

Бащата на Иван Стефанов- Стефан Станев, изгражда първия селски спортен комплекс в ГъмзовоИван Стефанов е роден на 12 юли 1934 година във Видин. Израснал до река Дунав, на 14 години свързва завинаги живота си с гребните спортове. За любовта му към спорта заслуга има и неговия баща- Стефан Станев, който във видинското село Гъмзово инициира и ръководи изграждането на първия селски спортен комплекс с плувен басейн, гимнастически салон и футболно игрище с трибуни, построен изцяло на обществени начала. За тези негови заслуги, в края на 30-те години, Стефан Станев е награден от Цар Борис III с орден "За гражданска заслуга", а след 9 септември 1944 година става един от първите обществени деятели, удостоени със званието "Заслужил деятел на спорта".

В периода 1954-1959 година Иван Стефанов завършва първия випуск на ВИФ със специалност "Кану-каяк". Още като студент печели шампионска титла на Републиканското първенство през 1957 година на двуместно кану.

През 1976-1980 година е треньор на женския национален отбор по кану-каяк и старши треньор на всички гарнитури. По-късно, в продължение на седем години (1982-1989 г.), е начело и на младежкия национален отбор.

През 1960 година Иван Стефанов започва работа като треньор в ученическата спортна школа във Видин, където остава до 1966 година. За този период неговите възпитаници донасят много медали от Републикански първенства. Един от тях е Борис Любенов, който през 1970 година печели първия медал (бронзов) за българския кану-каяк от Световното първенство в Копенхаген. През 1966 година Иван Стефанов е поканен и назначен от ръководството на физкултурно дружество "Дунав" Русе  за старши треньор, като донася за града десетки медали от държавни първенства и Спартакиади. Стефанов открива и подготвя Иван Бурчин, който през 1972 година завоюва първото олимпийско отличие в кану-каяка за България от игрите в Мюнхен. По този повод Община Русе удостоява Иван Стефанов с почетен знак на града, а ЦС на БСФС- със званието "Заслужил треньор".

Други бележити спортисти, подготвени от Иван Стефанов са:

Мария и Величка Минчеви, спечелили първия златен медал от Световно първенство;
Милко Казанов, бронзов медалист от Олимпийските игри в Атланта
Румен Бенев и Йордан Андреев, медалисти от Световни първенства.

Първа световна титла за Роза Боянова, Наташа Янакиева, Величка и Мария Минчеви.Като старши треньор на юношеския национален отбор в периода 1982-1989 година Иван Стефанов подготвя Николай Бухалов, спечелил бронзов медал от Световното първенство в Италия през 1985 година, бронзовите медалисти от Световното в Белград две години по-късно- Христо Георгиев, Румен Бенев, Атанас Цветков, Кънчо Иванов, трето място от шампионата на планетата в Канада печели и Йордан Андреев през 1989 година.

През месец септември 1976 година Иван Стефанов е поканен от федерацията за треньор на женския национален отбор по кану-каяк, за да го подготви за предстоящото Световно първенство, на което домакин е България. До този момент българският женски каяк е бил извън шестицата на всички елитни първенства. Иван Стефанов обаче постига за година и половина небивал резултат- трите български лодки стават най-голямата изненада на първенството. Наташа Янакиева се разминава за стотни от секундата с бронзово отличие на 500 метра едноместен каяк. 17-годишните тогава Ваня Гешева и Илиана Христова печелят медал на двуместен каяк, но най-голямата изненада поднася четворката каяк в състав Величка Минчева, Мария Минчева, Наташа Янакиева и Роза Боянова, които печелят златния медал и така правят първия значителен пробив на женския ни каяк на световната писта. Това е един от най-щастливите мигове на Иван Стефанов...

След този успех ръководството на Централния съвет на БСФС определя Иван Стефанов за старши треньор на трите звена (каяк - жени, каяк- мъже и кану- мъже). Видинчанинът поема изцяло отговорността за подготовката и участието на България в следващите две световни първенства - в Белград и Дуйсбург и Олимпийските игри в Москва през 1980 година.

В Белград отборът се представя изключително успешно. Българите отново са голямата изненада в лицето на Любен Любенов, който завоюва първата световна титла на 500 метра едноместно кану и женският каяк-четворка, в състав Величка Минчева, Роза Боянова, Ваня Гешева и Илиана Николова, който печели сребърните медали на 500 метра.

В Дуйсбург България отново е сред медалистите- Любен Любенов печели два медала, женският двуместен каяк и четворката завършват на четвърто място.

Основната подготовка на националния отбор за Олимпиадата в Москва през 1980 година отново е извършена от Иван Стефанов. Българите се представят отлично- един златен, два сребърни и два бронзови медала- трето място в отборното класиране.

СнимкаСтотици спортисти са минали през школата на Иван Стефанов. Той ги подготвя не само за спортните битки, но и за живота. Стилът му на работа е запазана марка, в която като основна задача си поставя да научи своите възпитаници на труд и самодисциплина, както и да не се огъват пред трудностите и постоянно да се усъвършенстват. Ключът към успеха е неговият специфичен стил на работа, в който погледът е винаги устремен към бъдещето. Българската федерация по кану-каяк обяви заслужилият треньор и майстор на спорта Иван Стефанов за един от десетте най-добри треньори на България за ХХ век.

Каква е тайната на спортните успехи, през какви трудности преминава заслужилият треньор, защо българският спорт днес е в незавидно състояние, отговорите на тези въпроси- в прикачения звуков файл.

Вижте още

На фризьор в ПГТ"Михалаки Георгиев"

Днес гостуваме на паралелката по фризьорство в ПГТ"Михалаки Георгиев" - Видин, където изкуството за красива прическа преподава фризьорката Ани Атанасова . Всъщност аз бях модел за подстригване и направих интервю с нея и ученичките и. Ани ме покани да покаже пред бъдещите фризьорки как се прави къса мъжка прическа без обаче децата да знаят,..

публикувано на 14.12.19 в 20:03

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25