Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев награди видинлията Иван Стефанов с орден "За заслуги"

Живот, отдаден на спорта

"На видинлии винаги ще помагам, защото си обичам родния град"

15
Снимка: БГНЕС

В "Автобиография Северозапад" ви срещаме с една спортна легенда, с живата история на българския кану-каяк, с човек, отдал целия си живот на емблематичния за Видин спорт. Само преди дни на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. Сред тях бе и видинлията Иван Стефанов. Той получи медал "За заслуга" за големите му постижения в областта на спорта. През последните 30 години на миналия век заслужилият треньор по кану-каяк  ръководи всички състави на националния отбор. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието "майстор на спорта", над 100 са медалистите от републикански и международни регати, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства.

Бащата на Иван Стефанов- Стефан Станев, изгражда първия селски спортен комплекс в ГъмзовоИван Стефанов е роден на 12 юли 1934 година във Видин. Израснал до река Дунав, на 14 години свързва завинаги живота си с гребните спортове. За любовта му към спорта заслуга има и неговия баща- Стефан Станев, който във видинското село Гъмзово инициира и ръководи изграждането на първия селски спортен комплекс с плувен басейн, гимнастически салон и футболно игрище с трибуни, построен изцяло на обществени начала. За тези негови заслуги, в края на 30-те години, Стефан Станев е награден от Цар Борис III с орден "За гражданска заслуга", а след 9 септември 1944 година става един от първите обществени деятели, удостоени със званието "Заслужил деятел на спорта".

В периода 1954-1959 година Иван Стефанов завършва първия випуск на ВИФ със специалност "Кану-каяк". Още като студент печели шампионска титла на Републиканското първенство през 1957 година на двуместно кану.

През 1976-1980 година е треньор на женския национален отбор по кану-каяк и старши треньор на всички гарнитури. По-късно, в продължение на седем години (1982-1989 г.), е начело и на младежкия национален отбор.

През 1960 година Иван Стефанов започва работа като треньор в ученическата спортна школа във Видин, където остава до 1966 година. За този период неговите възпитаници донасят много медали от Републикански първенства. Един от тях е Борис Любенов, който през 1970 година печели първия медал (бронзов) за българския кану-каяк от Световното първенство в Копенхаген. През 1966 година Иван Стефанов е поканен и назначен от ръководството на физкултурно дружество "Дунав" Русе  за старши треньор, като донася за града десетки медали от държавни първенства и Спартакиади. Стефанов открива и подготвя Иван Бурчин, който през 1972 година завоюва първото олимпийско отличие в кану-каяка за България от игрите в Мюнхен. По този повод Община Русе удостоява Иван Стефанов с почетен знак на града, а ЦС на БСФС- със званието "Заслужил треньор".

Други бележити спортисти, подготвени от Иван Стефанов са:

Мария и Величка Минчеви, спечелили първия златен медал от Световно първенство;
Милко Казанов, бронзов медалист от Олимпийските игри в Атланта
Румен Бенев и Йордан Андреев, медалисти от Световни първенства.

Първа световна титла за Роза Боянова, Наташа Янакиева, Величка и Мария Минчеви.Като старши треньор на юношеския национален отбор в периода 1982-1989 година Иван Стефанов подготвя Николай Бухалов, спечелил бронзов медал от Световното първенство в Италия през 1985 година, бронзовите медалисти от Световното в Белград две години по-късно- Христо Георгиев, Румен Бенев, Атанас Цветков, Кънчо Иванов, трето място от шампионата на планетата в Канада печели и Йордан Андреев през 1989 година.

През месец септември 1976 година Иван Стефанов е поканен от федерацията за треньор на женския национален отбор по кану-каяк, за да го подготви за предстоящото Световно първенство, на което домакин е България. До този момент българският женски каяк е бил извън шестицата на всички елитни първенства. Иван Стефанов обаче постига за година и половина небивал резултат- трите български лодки стават най-голямата изненада на първенството. Наташа Янакиева се разминава за стотни от секундата с бронзово отличие на 500 метра едноместен каяк. 17-годишните тогава Ваня Гешева и Илиана Христова печелят медал на двуместен каяк, но най-голямата изненада поднася четворката каяк в състав Величка Минчева, Мария Минчева, Наташа Янакиева и Роза Боянова, които печелят златния медал и така правят първия значителен пробив на женския ни каяк на световната писта. Това е един от най-щастливите мигове на Иван Стефанов...

След този успех ръководството на Централния съвет на БСФС определя Иван Стефанов за старши треньор на трите звена (каяк - жени, каяк- мъже и кану- мъже). Видинчанинът поема изцяло отговорността за подготовката и участието на България в следващите две световни първенства - в Белград и Дуйсбург и Олимпийските игри в Москва през 1980 година.

В Белград отборът се представя изключително успешно. Българите отново са голямата изненада в лицето на Любен Любенов, който завоюва първата световна титла на 500 метра едноместно кану и женският каяк-четворка, в състав Величка Минчева, Роза Боянова, Ваня Гешева и Илиана Николова, който печели сребърните медали на 500 метра.

В Дуйсбург България отново е сред медалистите- Любен Любенов печели два медала, женският двуместен каяк и четворката завършват на четвърто място.

Основната подготовка на националния отбор за Олимпиадата в Москва през 1980 година отново е извършена от Иван Стефанов. Българите се представят отлично- един златен, два сребърни и два бронзови медала- трето място в отборното класиране.

СнимкаСтотици спортисти са минали през школата на Иван Стефанов. Той ги подготвя не само за спортните битки, но и за живота. Стилът му на работа е запазана марка, в която като основна задача си поставя да научи своите възпитаници на труд и самодисциплина, както и да не се огъват пред трудностите и постоянно да се усъвършенстват. Ключът към успеха е неговият специфичен стил на работа, в който погледът е винаги устремен към бъдещето. Българската федерация по кану-каяк обяви заслужилият треньор и майстор на спорта Иван Стефанов за един от десетте най-добри треньори на България за ХХ век.

Каква е тайната на спортните успехи, през какви трудности преминава заслужилият треньор, защо българският спорт днес е в незавидно състояние, отговорите на тези въпроси- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50