Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралиспринт "Вида 2015"

Иван Иванов: "Форматът е от миналата година. Вече вярвам, че това е най-доброто за Видин състезание и се радвам, че започва да се утвърждава като традиция"

70
Победителите в Ралиспринт Вида 2015 Видин
Снимка: Ваня Минева


Този понеделник в "Калейдоскоп" темата ни е високоскоростна, защото ще си говорим за първия етап от държавното първенство по ралиспринт, домакин на който бе Видин.

Ралиспринтът е нова за българския автомобилен спорт дисциплина- динамично комбинирано състезание, което има бъдеще, защото от една страна е спорт много подходящ за български условия и от спортна, и от финансова гледна точка, а от друга- защото дава възможност публиката да следва състезателите от етап в етап, без да изпусне нищо.

В Ралиспринт "Вида 2015" се включиха 13 екипажа от България и един от Сърбия.

Три от състезателните етапи бяха на шосе, а четвъртият- т.н. суперспециален етап, на затворената писта в парк "Нора Пизанти".

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаПобедители в ралиспринт "Вида 2015" са Васил Василев и Янко Якимов, от  "Жикомоторспорт", които са и първи в своя клас НС2. Втори е екипажът на "Булбет Рали Тайм"- Станислав Владимиров и Чавдар Събев, първо място в клас НС3. Трети останаха Иван Иванов и Румен Иванов, "Жикомоторспорт". На четвърто място е пак екипаж на  "Жикомоторспорт"- Валери Борисов и Недялко Сивов. Следва ги екипажът на "Дунев рейсинг"- Дочо Цвятков и Христо Христов. Спирам до шестите в класирането. Защо?

Защото се надявам точно тяхното участие във Видин да е онзи така потребен на нашия труден край кадем, който да помогне хората от автомобилните среди да стигнат мечтата си- Видин да се върне на състезателната автомобилна карта на България.

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаИ така, ето ни на старта на Ралиспринт "Вида 2015" във видинското село Синаговци. Колите потеглят за първия скоростен етап, а край банкета срещам усмихната жена с бебешка количка. Сред рева на двигатели на това предимно мъжко занимание бебешко гукане си е направо суперизненада.

"Мария Цвяткова се казвам и съм майка на един от пилотите- Дочо Цвятков. А това е най-малкият член на семейството- Николай, той е на 40 дни. И това не е първото му състезание, защото миналата година, пак във Видин, майка му беше навигатор на баща му и всъщност точно тук, във вашия град, в състезателния автомобил са били трима... Сега сме с него тук да изразим подкрепа на нашето семейство. На Дочо баща му- Ценко Цвятков, светла му памет, беше механик на майстора на спорта Светослав Дочков. Светльо караше писта, високопланинско и рали шампионат. Нашата младост и зрелите ни години минаха по състезателните трасета. Сега децата поеха по този път. Синът ми беше на осем месеца, когато го заведохме на първото му състезание... Сега Николай още на 40 дни е край трасето", така се намерихме и разговорихме с майката на Дочо Цвятков на старта на Ралиспринт "Вида 2015".

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаА след награждаването ето какво ми каза и синът:

"Казвам се Дочо Цвятков, състезавам се за "Дунев рейсинг". В състезателен автомобил седнах за първи път на 18 години. Тази страст е още от баща ми. От малък съм покрай колите. Свикнал съм с тях. Да, синът ми още на 40 дни е край трасето. Няма как. Решили сме за следващото състезание майка му да се върне на навигаторската седалка. А малкия Николай по време на състезания ще го оставяме на бабите. Тук, във Видин, в закриващ кръг от ралиспринт шампионата, вече знаехме, че сме трима в колата и затова бяхме и много внимателни."

Няма как да не му потръгне на новия състезателен формат във Видин!

"Форматът ралиспринт е от миналата година. Решихме да се спрем на него. Вече вярвам, че това е най-доброто за нас и се радвам, че започва да се утвърждава като традиция. Учим се от движение, ставаме все по-добри в организацията. Дисциплината е атрактивна. Скоростните отсечки са в по-къс вариант- ограничението е до 50 километра, а при нас те са и на едно място. Едната се преплита с другата. Има спускане, качване, има всичко- завои остри, прави, всякакви завои. Плюс суперспециалния етап, където стартират два автомобила един до друг. Трасето в парк "Нора Пизанти" е уникално за България. С прословутия скок- който му стиска, скача, който не- минава внимателно, но губи време...", коментира Иван Иванов, председател на "Жикомоторспорт" и един от основните организатори на състезанието.

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаНовият формат се харесва и от състезателите. Ралиспринтът има бъдеще, казват Станислав Владимиров и Чавдар Събев от "Булбет Рали Тайм", втори в генералното класиране и първи в клас НС3.

"Особено за екипаж като нас, малко по-ниско бюджетен. Това е точно за такива екипажи. Организаторите от Видин се справиха чудесно. И ако го направят пак тази година, а и следващата- със сигурност ще сме тук", казват момчетата от смесения екипаж от Провадия и Сливен. Те са сигурни, че ралисприптът има бъдеще и заради възможността публиката да следва състезателите от етап в етап, без да изпусне нищо.

Ралиспринтът е нова за българския автомобилен спорт дисциплина- динамично комбинирано състезание. Видинският етап от държавното първенство включва три скоростни отсечки на шосе и финален етап на затворено трасе.

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаИнтересът към него ще расте, защото е много подходящ за български условия- и от спортна, и от финансова гледна точка, смятат и състезатели, и организатори. Потвърждава го и автомобилният ас от близкото минало Любомир Пешев.

"Аз съм Любомир Пешев. От Габрово, но живеещ във Видин- Любо Габровеца от Видин, както ми казват колегите. Всички ние, които сме се занимавали с автомобилен спорт, искахме и искаме Видин отново да е част от настоящето на този спорт в България. Рали "Вида", което беше кръг от Европейския шампионат, приключи 1989 година. През 2007 го възстановихме с много труд, в малко по-скромен формат, за 4 години. И миналата година, с много, много усилия и помощ от Общината, пак сме в календара на Българската федерация по автомобилен спорт. И отново имаме надежда Видин да бъде автомобилна столица на България. Както  е било преди години. Формулата ралиспринт е подходяща за сега- късо, компактно, прибрано- всичко се случва в един ден. Това е спорт на изненади и на късмет. Атрактивен е за публиката", убеден е Габровеца, който бе част от организацията на Ралиспринт "Вида 2015".

Ралиспринт Вида 2015 Видин, Снимка: Ваня МиневаЕдна от атракциите на състезанието бе участието на заместник кмета на Видин и изпълняващ длъжността кмет Добромир Дилов, който бе пилот в една от т.н. коли-метачки. Ето какво каза той:

"Като седнеш зад волана забравяш за всичко. Само гледаш пътя. За друго не мислиш. Разтоварваш се от ежедневието, а и от злободневието... Много хубаво състезание. Най-много от всичко съм доволен, че премина без инциденти. При отлична организация и много голям интерес от страна на публиката. Искаме да възродим автомобилния спорт във Видин. Рали "Вида" беше емблема за нашия град. За настоящите условия ралиспринтът е подходящ за нас."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40