Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Властите трябва да се справят с циганизацията

Казусът Гърмен трябва да се разглежда в общия контекст на случващото се в страната, заяви в интервю за Радио Пловдив Осман Октай.

Гърмен само изглежда локален проблем, но подобни проблеми имаше в Пловдивско, в Бургаско и в други райони на страната и това се случва, защото политиците се ползват най-добре от напрежения на етно-религиозна основа. Подобни проблеми се провокират лесно в България, защото страната ни е бедна и циганското население не е интегрирано и няма възможност за реализация, добави Октай. 

Сложната ситуация се е натрупала като напрежение през годините и сега всяка искра може да го възпламени. ДПС циганизира говоренето си в парламента и политически експлоатира това малцинство. 

Осман Октай добави, че ДПС досега е било в управлението на България, но въпреки това не са направили нищо за решение на проблемите, свързани с циганизацията.

За тях е по-изгодно да използват ситуацията, за да етнизират проблема, и то в контекста на идващите местни избори. 

За циганското малцинство трябва да се намери европейско решение, защото иначе процесите ще се развиват тепърва и настроенията на енто-религиозна основа ще се задълбочат, беше категоричен Осман Октай. 

Политиците трябва да спрат да използват циганите за своите цели - за изборен туризъм, за договорки с местните барони, а различните власти са длъжни да поведат битка срещу криминалните прояви на това население, иначе нервите на българските граждани няма издържат и ще има ексцесии, прогнозира още Октай.

Той добави, че властта не трябва да действа само като пожарна команда при избухването на локални конфликти.

Често такива противопоставяния се провокират от ДПС, както и от Главното мюфтийство, какъвто беше случаят с така наречените "вакъфски имоти" в Пловдив, Карлово и Кюстендил. Напрежение между българи и турци обаче не може да има и затова проблемите се циганизират от политиците, каза още Осман Октай. 

Веднъж циганизирани, проблемите обаче трудно се контролират. Това население е малограмотно и е използвано за всякакви криминални дейности. Въпросът е къде е полицията, прокуратурата, въобще къде е властта. Това няма как да се случи, ако властите са на мястото си, подчерта още веднъж Осман Октай. 

Той прогнозира, че ако не се намери решение за справяне с циганизацията, в следващия български парламент е възможно да има и 50 процента представителство на националистическите партии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!