Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксения Йотова: "За да разпознаеш таланта в едно дете, трябва да имаш душа на учител"

ГИМНАЗИЯТА в Монтана- емблема за качество

Красимир Асенов: "Зад всеки успех на учениците стои помощта на някой възрастен"

4
100 зрелостници изпраща математическата гимназия в Монтана за 100-годишнината си
Снимка: Любо Андреев
Гъвкава мисъл, развинтено въображение, практически поглед в бъдещето и отлично познаване на технологиите- всичко това важи за учениците от Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана. Днес в рубриката ни "В училище" представяме гимназията, която тази година отбелязва своя век съществуване и има с какво да се похвали. Конкретният повод- талантливите информатици.

Преди месец гимназията бе домакин на Национален кръг от олимпиадата по информационни технологии, до който достигат три от нейните отбори и се представят повече от добре. Оценките им осигуряват прием в няколко учебни заведения. Засега са избрали Софийски университет.

Учениците, класирани на призови места на Националната олимпиада по информационни технологииДаниел и Кристиян са от 12 клас, впечатлили са комисията със своето приложение, което разпознава лицата на хората от снимка и им връща профилите:

"Ние създаваме собствена база данни с лицата на хора от Фейсбук и когато потребителят качи дадена снимка в нашето приложение, сравняваме с нашата база данни, и ако намерим сходство със снимката- връщаме на потребителя профилът... Удобно е, ако някой има снимка, а не помни името на човек, например..."

Виктор достига до Националната олимпиада по Информационни технологии за пета година. Всяко негово участие е свързано с победа- три години е лауреат в своята категория. За първа година си партнира с Александра- техният продукт е система за организиране на документи- нещо, съвсем полезно за учениците:

"Идеята е, че чрез заснемане на даден документ, можем да извлечем конкретна информация от него. Конкретен пример- контролно по география- заснемаме целия учебник и после като снимаме теста, се показва информацията, която ни трябва..."
 
Антон Колов е десетокласник- създател е на drawchat - мобилно приложение за андроид, което позволява общуването с рисунки.

"Вместо да използват клавиатура, могат да надраскат думата, която искат да напишат и да нарисуват изображението, вместо да търсят емотикони..."
 
Още един отбор от математическата гимназия в Монтана може да се похвали с новаторски дух. Бранимир и Георги са проектирали система за проследяване на домашни любимци. Идеята им ще разберем в предаването "Еко свят" този четвъртък.

Учениците не крият, че нерядко са се чувствали по-подготвени от ръководителя си Красимир Асенов, защото използват технологии, които тепърва навлизат- нещо, което не е включено в обучението в училище. Признават и друго- че технологиите са неизменна част от живота им, но не са толкова зависими от тях, или поне ги използват само по предназначение.

Ксения Йотова, директор на ПМГ-МонтанаЗа директора- Ксения Йотова, гимназията е не просто работното място, а втори роден дом. Целият й трудов стаж преминава там- като учител, помощник-директор и сега- директор. Гимназията е наследник на първото средно училище в някогашния град Фердинанд, и за учебната 2015/2016 година ще приеме стотния си випуск.

"Гимназията се развива и отговаря на повелите на времето, училището не е само стени и учебни маси, то се прави от ученици, учители, родители. Гимназията е емблема за качество- доказателство за това са и поколенията, минали през нея. Много човешки потенциал има в училището ни..."- с емоция казва Ксения Йотова и продължава:

"От нашата гимназия са тръгнали големият български поет Анастас Стоянов, художникът Павлето, поетът Иван Давидков, артистите Пламена Гетова и Ивайло Герасков, Йорданка Благоева, много професори и доценти, които сега са в различни европейски градове. Много са и докторите, и ИТ специалистите... Въпреки превратностите на времето, ние се опитваме не само да дадем знания на децата, а да ги научим да бъдат добри- със себе си, с хората и да бъдат приятели за цял живот! Стремим се и да им осигурим финансиране и възможност за пътуване по състезания и олимпиади, защото там те се срещат с връстниците си и виждат къде се намират. И защото конкурентната среда ражда добрите хора във всеки бранш... Всичко обаче се случва, когато ученици, учители, родители, общественост, гледат в една посока... Все още има и учители, които имат ентусиазъм да работят- от любов към професията... За да разпознаеш таланта в едно дете, трябва да имаш душа на учител..."

Талантливите информатици с учителя си Красимир АсеновКрасимир Асенов е от онези учители, които не жалят сили и средства за своите ученици. Той е учителят, който открива таланта им и работи неуморно с тях. А те, от своя страна, му се отплащат- със своите успехи. Красимир Асенов е възпитаник на гимназията и целия му 21-а годишен стаж е преминал в училището.

"Успехите на учениците ме мотивират все повече и повече... След първите успехи, те искат още, и още... А за да има успехи, трябва да има три важни неща- дълбоко мотивирано дете, учител, който да застане зад него и да му даде началния тласък и  ръководството на училището, което да застане зад тях..."

През тази година Красимир Асенов за втори път става носител на наградата "Учител на годината" в категория "Откриване на млади таланти" на Съюза на математиците в България. Наградата си посвещава на стогодишния юбилей на гимназията.

"На училището пожелавам и през следващите сто години успехита да се множат. На директорката- още много години да ни подкрепя. На децата- да продължавата да бъдат мотивирани, да не се отчайват от трудностите. И никога да не забравят, че зад всеки техен успех стои помощта на някой възрастен, защото трябва да знаят, че цял живот ще бъдат част от екип!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40