Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 хиляди декара със зърнени култури заявени за директни плащания във Видинско

Високите подпочвени води и последвалата суша попречиха на пролетната кампания
Снимка: Радио ВИДИН


До 29 май земеделските стопани можеха да подават заявления за директни плащания без санкции, кампанията продължава и до 23 юни, но с 1 % санкция върху всеки просрочен ден. Спазиха ли срока земеделските производители от Видинско, какви бяха препъникамъните в кампанията- отговор търсим от директора на Областна дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев.

"До 15 юни ще могат да се правят корекции в заявленията, подадени до 29 май. Промяната на срока тази година е по изключение и важи само за тази годин удължаването на срока с две седмици се наложи заради промяна в нормативната база, свързана с новия програмен период. За пръв път тази година за подпомагане можеха да се заявяват само площи, за които има регистрирано правно основание, имаше чувствителни промени в начина на администриране на процедурата. Друга промяна беше и това, че заявителите трябваше да са регистрирани по Наредба 3 като земеделски стопани. Като цяло кампанията не беше лесна, но се справихме..."

Снимка2280 заявления за директно подпомагане са подадени миналата година, до 29 май тази година броят им е около 1340- за около 800 хиляди декара, засети със зърнени култури. Стандратно плащанията се извършват в началото на следващата календарна година- обикновено е през февруари. Средствата- около 1 милиард лева, се изплащат от националния бюджет, след което се възстановяват от ЕС.

Не напълно е приключила пролетната кампания, агротехническите срокове са минали, но все още има площи, за които стопаните се колебаят дали да засеят или да ги оставят под угар. През тази година площите под угар са включени в сеитбообращението и са екологично насочени, а всяко стопанство над 150 декара би следвало да разполага с 5 % екологично насочени площи.

"Почти на 90 % е приключила пролетната кампания. Една част от площите ще бъдат оставени под угар точно поради това изискване, друга- по икономически причини. Ако през следващите дни не завали, най-вероятно земеделците ще се откажат"- каза Емилиян Енчев.

С царевица за зърно са засети 105 190 декара, повече са площите със слънчоглед- 272 260 декара. За първа година в областта се сее и соя- с протеиновата култура са засети 11 264 декара.

Относително добро е състоянието на есенниците. На развитието им са повлияли високите подпочвени води и последвалата суша, както и типа на почвата и от сроковете на засяване. По-добри добиви могат да се очакват, ако в следващите дни завали дъжд. Площите с есенници са 84 % по-малко от миналогодишните- през тази стопанска година са засети 313 310 декара, при 395 170 за миналата.

В региона няма напълно пропаднали площи с есенници, има блокове в които заради преовлажняване са унищожени отделни участъци. На този етап други бедствия не са регистрирани. Обезщетения стопаните могат да търсят от застрахователите си, но тази практика не е особено застъпена, каза още Емилиян Енчев.

В звуковия файл чуйте още: коментар за предложението на Националното сдружение на общините в България за въвеждане на данък върху земята, и прехвърлянето на Национална служба по зърното и Контролно-техническата инспекция към Областна дирекция земеделие.

СнимкаЗемеделските производители от Северозапада повеждат в битката за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони. Това стана ясно преди дни, когато във Враца си дадоха среща зам.- министърът на земеделието и храните Васил Грудев и представители на сектора от региона. Срещата бе по инициатива на народните представители доц. Борислав Великов и Вили Лилков. Целта бе да бъдат обсъдени проблемите на развитието на селското стопанство в Северозападния регион и навременното и пълноценно използване на възможностите на Програмата за развитие на селските райони до 2020 година.

Всеки земеделски производител от региона ще получи по 9 бонус точки, което го изстрелва напред в класацията при разпределянето на 150 милиона евро, заложени в програмата, коментира заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. Според броя на подадените предложения, лидер е област Враца- с 98 подадени проекта, следвана от Монтана- със 79  и Видин, където земеделските производители са подали 58 проекта за инвестиции в земеделското стопанство.

На срещата присъства и председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Христов, който обясни, че развитието на земеделието в Северозапада е във фокуса на управляващите по няколко причини:  

"Заради липсата на икономика през последните години, районът не е замърсен, има традиция в производството на редица земеделски продукти, не е без значение и близостта до пристанища- с оглед изнасяне на земеделска продукция."

"Стратегия за земеделието има, самата Програма за развитие на селските райони е доказателство и гарант за това, че има правила, които поне в следващите 7 години ще се спазват"
, увери зам.- министърът на земеделието Васил Грудев.

Срещата във Враца бе поредната, на която бе заявено желание за съживяване на Северозапада. Въпрос на време е да видим дали това не е само прах в очите, просто думи и поредните добри намерения, които ще се случат... в бъдеще неопределено време.

Какво още си казаха производители, кметове и депутати от региона- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40