Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Здравко Димитров: Беззаконието в Рациария продължава

"Последното посегателство над Рациария е демонстрация на иманярите, че обектът е техен и беззаконието продължава", алармира археологът

Снимка: Радио ВИДИН Архив
"Ако нещата продължават в тази посока, няма смисъл да се занимаваме с Рациария." С тези думи доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на подновеното преди 2 години археологическо проучване на античния град, коментира последното иманярско посегателство, извършено в нощта срещу 22 май, и драстично намаленото от 80 000 на 12 000 лева финансиране за работа на обекта.   

Възстановяването на археологическите разкопки в Рациария беше направено преди 3 години по инициатива на Министерството на културата. Финансирането за проучването на обекта е държавна целева субсидия. Миналата година тя беше 80 000 лева, а тази - 12 000 лева.  Тези пари няма да стигнат абсолютно за нищо, категоричен е доц. д-р Здравко Димитров:

"В римските градове е много трудоемко, изискват се много работници и техника, така че 12 000 лева не стигат абсолютно за нищо. Ако българската държава няма възможност или политика и желание да се отпускат бюджетни средства за редовни археологически проучвания, то по-добре е да се осигури охраната на обекта за по-добри времена. 12 000 лева е колкото и тази година да се осъществяват някакви археологически проучвания, но резултатът от тях не може да бъде абсолютно никакъв."

Заради ограничените средства и при липсата на програми за временна заетост към общините, от които да бъдат привлечени хора за работа на обекта, археолозите ще разчитат на доброволци- ученици, студени или други желаещи, с чиято помощ разкопките да продължат.

Последното иманярско посегателство над античния град, извършено в нощта срещу 22 май, е демонстрация на иманярите, че обектът е техен, смята археологът.

Снимка"Отдавна беше ясно, че трябва да има денонощна охрана на обекта. Посегателството е станало през нощта и е съвсем целенасочено, тъй като не случайно е в секторите, където ние работим, т.е. това е една демонстрация на иманярите към нашата дейност, че обектът си е техен, че беззаконието продължава, че там е Дивият Запад или Северозапад. Докато институциите не се задействат, положението ще е такова."

Причината да няма охрана в Рациария и през нощта отново е липсата на средства. Денонощната охрана ще струва поне два пъти по-скъпо на Община Димово от тази, която тя осигурява в рамките на работния ден. Това са възможностите на местната управа, заяви кметът Лозан Лозанов:

"Имаме дневна охрана, назначили сме двама души. Това са ни възможностите. За нощна охрана е малко трудно. Сутрин, като отидеш, може да намериш убит човек. Охранителите са на граждански договори, защото нямаме отпуснати щатни бройки. Разходите са за сметка на общината. За мен няма други мерки. Има държава, има полиция, да се намесят те, ние не можем."

На въпрос за охраната на античния град Рациария, от Областната дирекция на МВР във Видни заявиха, че полицейският участък в Арчар няма как да осигури денонощно присъствие в обекта, тъй като той отговаря за реда както за селото, така и в още 15 села и 1 град. Обектът е включен в обходите на полицейските наряди и периодично се извършват проверки, както и специализирани полицейски операции. На 9 март е задържан жител на село Арчар, от когото са иззети металотърсач, кирка, лопата и монети.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40