Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елин Томов- един български учител по английски език в САЩ

11
Снимка: Личен архив на Елин Томов

В САЩ хората избират дома си по училището в квартала. Това разказа в "Другата истина" Елин Томов от Видин, който от 13 години живее в Атланта, щата Джорджия. Какво е да си преподавател по английски език в Щатите, след като си завършил видинската езикова гимназия, а след това и Софийския университет?

Снимка"Преподавател съм по английски език в едно държавно училище и в един колеж. В началото и аз бях стъписан от факта, че ще мога да преподавам английски език в американско училище, но щом имаш нужното образование и степен по английски език, там всичко се признава. После видях и други чужденци, които също преподават в местни училища. В САЩ няма такъв предразсъдък, че ако езикът не ти е роден, не можеш да го преподаваш. Щом си имаш степента- няма проблеми.

По принцип филологическите специалности се признават, но не с всички е така. Имам познати лекари, които е трябвало да се явяват на приравнителен изпит, който е много тежък- отнема им три години и много пари. За инженерите също съм чувал, че не им признават изцяло дипломите, а за зъболекарите казват, че е почти невъзможно...

През последните осем години съм в едно много трудно училище, което е в беден район, с деца на прогимназиална възраст, които нямат голяма подкрепа от семейството- повечето са с един родител или родителите им са по цял ден на работа, половината от тях са емигранти, другата половина друго малцинство... Много трудно се работи с такива деца, но пък е предизвикателство.

СнимкаВ САЩ не можеш да идеш да учиш където искаш- записваш в кварталното училище. Затова много семейства си търсят къща според училището- всеки се стреми то да е по-хубаво.   

В Щатите, когато имаш нормална и постоянна работа и си направиш добре сметката каква къща можеш да си позволиш, каква кола да караш или на какви почивки да идеш, бюджетът става управляем и можеш да разчиташ на някаква сигурност и спокойствие. Въпросът е да имаш стабилна работа и стабилен доход. Със семейството ми живеем в едно от предградията на Атланта, който е много голям и много пръснат град. От втория си брак имам 14-годишна дъщеря, която тази година завърши осми клас. Съпругата ми също преподава, но в едно друго училище.

Моята история не е много по-различна от историите на другите емигранти- в началото беше много трудно. Две години работех на пет различни места, часово, без почивен ден, даже приятелите ми се смееха как помня кога, къде да ида на работа... Беше доста трудно. Жена ми също не беше окуражена, защото в България оставихме навремето едно доста добре работещо преводаческо бюро и тя не беше много убедена, че трябва да се местим- аз бях по-настойчивият. Но лека-полека Снимкаулегнаха нещата, а ние имахме и късмет- първо ни признаха образованието и второ- говорехме езика. И така на четвъртата година си взехме къща в хубав квартал, дъщерята ходи в хубаво училище, самата тя вече има много приятели и добра среда. Цената за това обаче не е малка- работата през учебната година е много изтощителна- има дни, когато излизам сутрин в 7:30 и се прибирам вечер в 21 часа. Но пък през лятната ваканция си почиваме...   

По принцип няма идеално място- нито Щатите, нито България са идеалните места, но пък там има по-голям избор. Социалните придобивки в Щатите са по-големи, по-уредено е и има много по-голямо доверие между хората. Толерантността също е по-голям
а", разказва за живота си в Атланта Елин Томов.

Как в САЩ решават междуетническите проблеми, как се брани личната собственост при неканен гост и как живеят американците в отдалечените райони- продължението на разговора с Елин Томов може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50