Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят"- стартира кампанията "Спаси едно дърво", пускат чига в Дунав, как да следим домашните ни любимци

Разселват есетра в Дунав

8
Снимка: WWF

Днес даваме старт на кампанията "Спаси едно дърво", която се провежда за втора поредна година във Видин. Двама младежи от Монтана ще ни разкажат как можем да следим местоположението на домашните си любимци. Продължава зарибяването на река Дунав с чига- това е есетрова риба от застрашен вид. До края на деня ще станат ясни победителите в конкурса на екоинспекцията в Монтана посветен на Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни. Това са темите в предаването "Еко Свят" днес.

Радио ВИДИН се включи за втора поредна година в кампанията "Спаси едно дърво". На над 20 училища, детски градини и институции са раздадени кашони, в които ще се събира хартия, обясни Теодор Димитров от Младежки и детски парламент- Видин, които заедно със сдружение "Активно общество" организират кампанията.

Снимка"Съвместната кампания е свързана с опазването на околната среда. Кампанията е за събиране и рециклиране на хартия. Със събраните средства ще бъдат закупени и засадени дръвчета в Крайдунавския парк. Около 15 човека сме от Младежкия парламент. Ние разнесохме кашоните в училищата, детските градини и институциите", каза Теодор Димитров.

Кампанията ще продължило края на месеца. През есента със събраните средства ще се купят дръвчета, които ще бъдат засадени в Крайдунавския парк.


"Очакваме да съберем над 100 лева. Чрез тази кампания, освен, че ще насадим 5-10 дръвчета, ние обединяваме цялата общественост в една екоинициатива и така повишаваме екокултурата в обществото",
каза председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев.

СнимкаТази година Природоматематическата гимназия в Монтана беше домакин на националната олимпиада по информационни технологии. Дванадесетокласниците от гимназията Георги Стефанов и Бранимир Кирилов участваха в олимпиадата с разработена система за наблюдение на домашни любимци, която позволява на собственика да следи местоположението на домашния си любимец и дори жизнените му показатели. С тях се срещна и разговаря Йорданка Герасимова:




Снимка"Ние за първа година участваме като цяло на олимпиада по информационни технологии и достигнахме националния кръг. Нашият проект беше една система за проследяване на домашни любимци. Като имаме отделно хардуерно устройство, което е свързано с мобилно приложение с десктоп сайт, което ни позволява да проследим нашия домашен любимец - къде е бил последните часове и други такива показатели. Ние участвахме в категорията "Приложни програми", а другите бяха в "Интернет приложения".

Георги и Бранимир са работили под ръководството на учителя Красимир Асенов.

Природозащитната организация WWF продължава разселването на есетри и тази пролет. В река Дунав край Лом бяха пуснати около 20 000, а утре предстои още едно разселване- в реката ще бъдат пуснати 15 000 рибки.

Снимка: WWF"В момента са достигнали размер над 5 грама и 10-12 см дължина. Вече са достатъчно големи, за да може да им поставим индивидуална марка. Всяка рибка получава такова маркиране, за да може после, когато има повторен улов в реката, да установим, че това са рибките, които ние сме произвели и разселили. С програмата по разселването започнахме още миналата година. Ноември месец пуснахме първите малки чиги в река Дунав край град Белене и разселихме 11 500 малки рибки. Дейността продължава и тази година с две разселвания край град Лом. До село Ветрен, Силистренско, ще разселим последните няколко хиляди рибки. Общо имаме заложена цел да разселим 50 000 есетрови рибки в река Дунав", каза за Радио ВИДИН Веселина Кавръкова, програмен директор на организацията.

Тази дейност е част от голям проект на WWF, по който организацията работи от 2012 година. Той е в изпълнение на дейности от правителствения национален план за опазване на есетровите риби в река Дунав и Черно море.

В Дунав са останали освен чигата, руската есетра, пъстругата и моруната. Моруната е най-голямата сладководна риба и може да достигне до 7-8 метра дължина и няколкостотин килограма тегло.

Чигата е един от 6-те дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра- достига над 1 метър дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 метра. За разлика от другите есетри, тя е "само" застрашен вид. Моруната, руската есетра и пъстругата са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра са изчезнали, съобщиха от WWF. Утре предстои още едно зарибяване с малки чиги на река Дунав край Лом.

Утре, на 5 юни, се отбелязва Световният ден на околната среда. През годините честването на този ден се е превърнало в значима глобална платформа за въвличане на обществото в проблематиката за опазване на околната среда в над 100 държави. Това е добра възможност за хората да допринесат в грижата за околната среда. Темата на Световния ден на околната среда през 2015 г. е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Снимка"По повод Световния ден на околната среда РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите- бел. ред.) в Монтана организира две инициатива. Едната е конкурс между училища, детски градини и социални заведения от областите Видин и Монтана на тема "Най- зелен двор". Желаещите да участват могат да изпратят до 3 снимки на своите дворове. До 4 юни се приемат снимките. С изпратените фотографии ние ще направим една изложба в Информационния център. Най-добрите ще бъдат отличени от РИОСВ Монтана с предметни награди", каза експертът от екоинспекцията Алексиния Николова.

Другата инициатива, която организира РИОСВ Монтана е посещение на Регионално депо за отпадъци Монтана на 5 юни с ученици от ПМГ "Свети Климент Охридски" от 12 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40