Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата е за този, който знае как се обича книга

Божана Апостолова

40 български издателства и над 120 писатели са гости на литературния форум „Пловдив чете”, което се провежда за 13 път на ротационен принцип с издателствата „Летера” и „Хермес”. 

Всяка книга ни издига с една стъпка към  нагоре, но книгата не е за всеки, заяви пред Радио Пловдив Божана Апостолова. Книгата е за този, който иска действително да успее в живота и знае какво е любов и как се обича книгата. Човекът, който ще  получи „Орфеевият венец”, е голямата изненада на пловдивчани и който иска да се срещне с поезията и да разбере какво е голямата поезия и да я усети със сърцето, да заповяда на Античния театър.

Апостолова сподели, ще след 13 години от началото е осъзнала, че неразделна част от текста, за да се превърне той в книга, е делото на оформителя. Колкото по-красив предмет докосваш в ръцете си, толкова по-голямо е желанието да отвориш тази книга. Апостолова изрази благодарност на представителите на бизнеса, които са подкрепили литературния форум: „Роза импекс”, НДК, включили се за първи път, но много активно, „Тракарт”, автора на „Златната четка” Румен Жеков, ОИ „Старинен Пловдив” Пловдивската драма, много хотели и други. 10 000 лв. дава от министерската кесия културният министър Вежди Рашидов, за да се попълнят фондовете на библиотеките и издателствата поне с по 20-30 книги от форума „Пловдив чете”, подчерта Апостолова. По думите ѝ колкото повече чете човек, толкова повече създава себе си. 

Чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!