Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое срина резултатите от матурите след 7 клас във Видин

Снимка: Радио Видин
По-слаби резултати от националното външно оценяване в 7 клас бяха отчетени от Регионалния инспекторат по образованието във Видин. Анализът показва увеличение на средните и добрите оценки по български език и литература и чувствително повишение на средните и слабите по математика. 234 ученици от общо 738 имат двойка, като от тях 57 са получили "Слаб" и по двата предмета.  


Средният брой точки от първия и втория модул по български език и литература е с около 2,5 точки по-нисък от този през миналата година, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева:

"Средният успех през 2015 година е "Добър" 4,01, а за миналата година е 4,15, т.е. имаме една незначителна разлика от 0,14 точки в полза на миналата учебна година. По математика средният брой точки от първия модул е 27,01, по втория модул - 4,99. Миналата година от първия модул резултатът е бил 35,28 точки, т.е. имаме една сериозна разлика от минус 8,2 точки. По втория модул миналата година броят е бил 6,11 точки. Тук спадът е по-малко - приблизително 1,1 точка. Средният успех миналата година е бил 3,67, а сега е 3,24, т.е. имаме един спад от 0,428."

По брой точки от двата изпита учениците от Видинска област се нареждат в средата на класирането за страната. Изключение прави резултатът от втория модул на изпита по български език и литература, по който седмокласниците са 4-ти. Този резултат е радостен, но той е за определен кръг от много активни ученици, които максимално добре са работили, каза Марийка Василева и добави, че тревожен е спадът в общите резултати:

"Област Видин отново е в златната среда, но този спад, който имаме, особено по математика, ни тревожи и ние ще обсъдим с директорите и цялата педагогическа колегия мерки за недопускане по-нататъшно понижаване на резултатите и за отработване на онези грешки и задачи, които са довели до тези резултати."
Марийка Василева, началник на РИО- Видин
Част от задачите на матурите в 7 клас са затруднили седмокласниците, показа анкета на Радио ВИДИН. За други тестовете са били много лесни и само малшансът им е попречил да получат по-висока оценка.

"Според мен съм се представила добре в сравнение с националните резултати и съм доволна. Вторият модул по български език беше по-труден, а по математика- повече беше за логика, не за знания. Аз съм решила да кандидатствам в езиковата гимназия. Мисля, че ще успея, защото наистина местата са много, а учениците малко... Предвид това, че изпитът не беше много лесен, аз съм доволна от това, което съм направила. По български език имам 6, а по математика - почти 4,50, но на мен математиката не ми е много любим предмет... Задачите по математика бяха много лесни, особено от първи модул. Втори модул също не беше толкова труден, една задача беше трудна. Иначе всичко беше много лесно, по български език също... Тестовете бяха много лесни, просто много деца не са си учили по предметите."

Много добро е представянето на националното външно оценяване на седмокласниците от основно училище "Иван Вазов" във Видин. Слаби и средни оценки там няма. Средният брой точки на ученик е 72, което е над средния за страната. Затруднения по български език и литература учениците са имали с по-сложния тест и текста за преразказ. Но не те са основната причина за по-лошото представяне като цяло на седмокласниците в страната, смята преподавателят в училището Нели Цакова:

Нели Цакова и ученици от ОУ Иван Вазов, представили се успешно на матурите"Затруднили са ги задачите за видовете сложни изречения, но не са имали особено много трудности, и последната задача, защото цитатът, върху който трябваше да разсъждават, беше много кратък. Текстът за преразказ от втория модул беше изключително по-труден в сравнение с предишни години. Не е само това причината за по-ниските резултати в национален план. Като цяло има един спад във всичко, което ни заобикалая, така че децата и училището не могат да останат извън общия срив. Разкриването на много паралелки с прием след 7 клас демотивира децата. Няма реален филтър, който да ги стимулира. Много големият прием при демографския срив води до демотивация на децата."

В липсата на мотивация при учениците и намаляването на часовете по математика се коренят причините за по-ниските резултати на външното оценяване в 7 клас, смята преподавателят от Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и проверяващ учител на изпитните работи Камелия Иванова. Според нея резултатите можело да бъдат още по-лоши. Тя обясни и какво е затруднило учениците:

"Явно и комисията е била затруднена- тези, които организираха и проведоха външното оценяване, защото тяхната реакция беше да свалят прага за тройката. Вероятно резултатите щяха да бъдат още по-лоши, ако бяха запазили миналогодишния праг.

Имаше известно различие в поднасянето на задачите в сравнение с това, което е добре познато от предишните години. То граничи с грамотността на нашите деца, защото, за да могат да отговорят успешно на въпроса, те първо трябва да го разберат.

Има нещо, което е порочно в нашата система- децата смятат, че са заучили някакво математическо правило, ако могат да решат уравнение, да получат крайния резултат без грешка. Но, ако го запиташ какво е значението на резултата, който е получен, това дете не знае. До това се стигна по много пътища. Единият е липсата на каквато и да е мотивация. Вярно е, че конкуренция няма. Подготовката им за външното оценяване не е на ниво.

Постепенно през годините бяха намалявани часовете по математика, т.е. математиката като учебно съдържание не се промени, структурата малко се промени, което не направи така, че да се учи по-лесно, и часовете се намалиха."

Камелия Иванова смята, че всички ще започнат да се отнасят по-сериозно към знанията на децата, ако външното оценяване в 7 клас започне да играе роля на годишна оценка. Така ученик, получил слаба оценка, ще трябва да повтаря класа и това ще бъде един стимул за него.  

По-лошото представяне поставя и въпроса за изпълнението на държавния план-прием след 7 клас. 21 са защитените профилирани и професионални паралелки, 502-ма - учениците, които могат да подадат документи за участие в първото класиране. Необходимият брой ученици при пълняемост на паралелките 26 ученици е 546, а при запълване с 18 ученици - 378. Това означава, че при едно разумно обмисляне от страна на учениците и техните родители можем да очакваме един добър прием, обясниха от Регионалния инспекторат по образованието във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40