Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануел Мартин: Трагедията на гърците е, че са затворници на еврото

| обновено на 13.06.15 в 11:53
Снимка: архив

Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде много скъпо за страната, прогнозира френският икономист Емануел Мартин от Института за икономически изследвания в Париж. По думите му, преговорите между Гърция и кредиторите водят до изключително голяма несигурност в еврозоната.

Тази несигурност е много опасна. Но ако се случи фалитът на Гърция, съответно излизане на страната от еврозоната и всички последици от това, рискът отново ще се върне в играта. А това означава, че правителствата, например френското правителство, ще трябва да плати много повече на кредиторите си, отколкото е получило. Инвеститорите ще се уплашат, че следващите страни по веригата са Италия, Франция и Португалия, а това ще струва много пари.

Мартин подчерта още, че най-голямата трагедия на гърците е, че са затворници на еврото:

Излизането на Гърция от еврозоната е стъпка към непознатото. Някои експерти смятат, че въвеждането на две валути ще облекчи процеса, ще го направи по-плавен, по-лесен за гърците да излязат от валутата. Проблемът на еврото е, че когато има само едно монетарно решение, то поставя хората в капан; прави ги затворници. Трагедията на гърците е, че те са затворници на единната валута, която ние наричаме „евро“, коментира френският икономист.

Според Мартин реформи в Гърция са необходими, но има умора сред хората, защото те никога не са проведени по правилния начин:

Това, което хората са виждали като реформи, е увеличаване на данъците. Естествено е да са уморени от това, особено в последните 5 години. Ето защо в момента е много по-трудно да се извърши каквато и да е реформа, да не говорим, че всичките промени, за които толкова много говорим, трябваше да бъдат направени поне преди 5 години. В същото време правителството не харесва идеята да направи необходимите реформи, защото те подкрепят свободната икономика. Ние знаем, че това правителство има радикална социалистическа платформа и то в никакъв случай не може да подкрепи реформи в духа на свободната икономика.  Всъщност, има един малък прозорец, който все още е отворен. Това правителство направи кампанията си с посланието за отговорност и отчетност. Именно това е прозорецът, в който то може да прокара необходимите реформи. Ако в гръцкото общество има повече прозрачност, повече отчетност, които в момента напълно липсват, това ще доведе до подобряване на бизнес климата и до яснота къде отиват публичните средства.

Трябва да имаме предвид, че много от тези реформи - като например приватизацията, която е пример за начина, по който функционира свободният пазар, не се харесват на синдикатите. Те никога няма да ги приемат. Проблемът в много от нефункциониращите демокрации, както и в моята собствена страна Франция, е, че те разполагат с голяма част от парите на хората, но те са заложени на карта. При нас проблемът може би не е с такава острота, каквато е в Гърция, но също го има. Той идва именно от това, че няма добри механизми за отчетност на парите.

Стачките в гърция са огромен проблем. Всъщност, така е и във Франция. Това е проблемът на нефункциониращата демокрация - хората не са доволни, ако им се намаляват заплатите. Това имам предвид, когато казвам, че при този вид на демокрацията, много от парите на хората са заложени на карта. Донякъде това е и проблем с начина, по който работят синдикатите. В същото време, ние виждаме във Франция, че хората направо се поболяват от непрекъснатите стачки, които има при нас. Те искат повече отчетност и от страна на синдикатите. Това обаче е въпрос и на социалния модел, а социалният модел

Ако Гърция се върне към драхмата, това ще бъде много скъпо за гърците, смята икономистът:

Нямам предвид "скъпо" от гледна точка толкова на правителството, защото в такъв случай то ще фалира, а от гледна точка на компаниите. По-голямата част от дълга ще бъде в евро, а когато се върне драхмата, той ще поскъпне, което ще доведе до катастрофа. Ще има сериозна инфлация в страната. Другият проблем ще бъде следният - кой ще се довери на драхмата? Много хора ще се страхуват от драхмата, те няма да искат да я използват. Всички тези елементи ще струват много на гърците. Но това ще бъде само в следващите няколко години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!