Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговорно за природата или как малки и големи опазват околната среда

Снимка: Радио ВИДИН

Днес в "Еко Свят" говорим за риболов и как инспекторите упражняват контрол върху рибарите; ще ви разкажем за дейността на два екоклуба, а с председателя на Българската федерация на туристите-ветерани ще си говорим за най- красивите кътчета на България.

Краят на забраната за риболов изкара по водоемите любителите рибари. От началото на този месец уловът на риба е разрешен по вътрешните водни басейни и река Дунав. Каква е работата на инспекторите от Агенцията за рибарство и аквакултури, които следят за спазването на закона при риболова? По темата си говорим с Ростислав Василев, главен инспектор отдел "Рибарство и контрол" Западна България, област Монтана към главна дирекция "Рибарство и контрол":

Снимка"Вече е свободно за риболов на всякакъв вид риба. Продължаваме да работим по контрола на любителския риболов, стопанския риболов, проверка на аквакултури. Ще контролираме улова на маломерните риби, по време на забраната засякохме 1-2 случая на улов на риба, която е под минималните размери. Главно ще контролираме дали лицата имат необходимия билет за любителски риболов. Глобата за рибар без билет е от 100 до 500 лева. За стопанския риболов ще контролираме дали хората, които го извършват имат необходимото разрешително, пак уловената риба дали е с необходимите размери. Стопански риболов на територията на област Монтана се извършва в участъка от река Дунав, който ние контролираме."

От есетровите риби всички са забранени за риболов. Има заповед, която е до края на тази година за улова им в българския участък на река Дунав и в акваторията на Черно море. Експертите са реагирали на сигнали по време на забраната за риболов, която изтече в края на май. Само извадените мрежи от язовир Огоста и река Дунав са над 6 километра.

СнимкаОбщински Ученически Клуб "Екология и опазване на околната среда" от град Лом е създаден през 2005 година и през годините набира все повече нови членове. С какво се занимават момчетата и момичетата и какво ги влече към екологията?

"Аз съм член на клуба от няколко месеца. Харесва ми да се занимавам с това и затова се записах. Занимаваме се с различни инициативи... Ето сега ще правим почистване. Чистим детски площадки, които се посещават от всички... Ние сме от неговото създаване от 2005 година. Обичаме да опазваме околната среда. Почистваме града, много хора се включват. Освен почистването, сложили сме кошчета за рециклиране в града и както забелязваме се ползват. Необходимо е да опазваме околната среда, защото, ако се унищожи и ние ще загинем заедно с нея... Садим дръвчета в паркове. Пазят ги, а и от Общината се грижат", разказаха членовете на клуба. Предстои им да се включат на 28 юни и в кампанията за почистване на реките, която ще се проведе за Деня на река Дунав- 29 юни.

Снимка: РБ Михалаки Георгиев ВидинВ Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин от началото на година е учреден клуб по екология. Заниманията с децата ще продължат и през лятото.

"В клуба провеждаме различни уроци на еко теми. Пускаме мултимедийни презентации на децата за екологични теми. Например, посетихме вековните дървета и разказахме на децата какво са вековните дървета, как да ги опазваме. Правим изложби на еко теми, квилинг ателиета. През лятото ще се проведат общо три клуба", научихме от Татяна Николова, библиотекар в чуждоезикова читалня, която води заниманията на клуба.

Темата на заниманието на 6 юли е за разделното събиране, а на 31 август библиотекарите ще разкажат на децата за биорезерват "Чупрене". Заниманията се водят от библиотекарите от отдел "Чуждоезикова читалня" и "Изкуство".

СнимкаТази седмица във Видин гостуваха туристи ветерани от цялата страна. По време на тридневното им посещение видинският клуб организира еднодневна екскурзия в Румъния и Сърбия. Монка Спасова е председател на Българската федерация на туристите ветерани. С нея разговаряхме на ж.п. гарата, веднага след пристигането й с влака от София.

"Тази година Българската федерация на туристите ветерани навършва 25 години. В нея членуват хора на пенсионна възраст, които обичат туризма, планината, природата. Повечето от нас са хора, които години наред са крачели в планината с раници на гръб. Всички походи, които аз съм ходила, са приятни, защото в планината можеш да намериш истинските хора", казва Монка Спасова.

Най-продължителният поход, на който е участвала, е от Ком до Емине. С приятелите си от дружество "Витоша" имат прекрасни спомени. Казва още, че от планината не може да имаш неприятни спомени.

"Планината не търпи хора, които са горделиви, които нямат чувство за отговорност", допълни Монка Спасова.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40