Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова от "Алфа Рисърч“:

Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП се поддържа относително еднаква от парламентарните избори насам

Единствените институции, при които доверието доминира, са обществените медии и Българската православна църква

Снимка: Дневник

През времето от парламентарните избори миналата година досега електоралната разлика между ГЕРБ и БСП се поддържа относително еднаква. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3" Геновева Петрова от "Алфа Рисърч“.

ГЕРБ продължава да е първата политическа сила с почти 22% доверие, но има спад спрямо началото на мандата си. За БСП биха гласували 11,5 % от българите, ако изборите бяха днес. Това показва изследването на социологическата агенция:

За първи път от правителството на Пламен Орешарски насам БСП успява да подобри, макар и слабо, позициите си. ГЕРБ, за сметка на нея, в ролята си на управляваща партия, която понася критиките на обществото, бележи лек отлив.

Петрова обясни, че доверието към институциите, включително парламента и съдебните органи, е трайно ниско: С много ниска подкрепа се ползва и БНБ. Президентът е подкрепян от около една четвърт от избирателите. Единствените обществени институции, при които доверието доминира над недоверието, са обществените медии – Българското национално радио, Българската национална телевизия, както и Българската православна църква.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Геновева Петрова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Алфа Рисърч": 55% от анкетираните смятат, че референдум за изборните правила може да донесе позитивни промени

Резултати от регулярното национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните..

публикувано на 18.06.15 в 13:04