Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истински християнин е този, който е доверил живота си на Бога

В третата Неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на най-важното в нашия живот, а именно, да доверим целия си живот на Христа Бога. Когато се оставим в Божиите ръце и разчитаме на Неговата благодатна подкрепа, помощ и благословение, ще бъдем християни, а не езичници, които се грижат за ястие и питие, и са прогонили Бог от сърцето и живота си, както ни свидетелства светото Евангелие. Истинският християнин е този, който полага Бог в сърцето си и се грижи как да Му угоди, и угодил на Бога придобива всичко в живота, което му е необходимо и потребно, за да живее достойно.

Евангелският разказ ни предава думите на Христос: "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината? Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. Затова казвам ви: не се грижете за душата си, какво да ядете и да пиете, ни за тялото си, какво да облечете. Душата не струва ли повече от храната, и тялото от облеклото? Погледнете птиците небесни, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират; и вашият Отец Небесен ги храни. Не сте ли вие много по-ценни от тях? Па и кой от вас със своята грижа може да придаде на ръста си един лакът? Защо се грижите и за облекло? Взрете се в полските кринове, как растат: не се трудят, нито предат; а казвам ви, че нито Соломон във всичката си слава не се е облякъл тъй, както всеки един от тях; и ако полската трева, която днес я има, а утре се хвърля в пещ, Бог тъй облича, колко повече вас, маловерци! И тъй, не се грижете и не думайте: какво да ядем, или какво да пием, или какво да облечем? Защото всичко това търсят езичниците, и защото вашият Небесен Отец знае, че имате нужда от всичко това. Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде."

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Послание на свети апостол Павел до Римляните /Рим. 5:1-10/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Матей /Мат. 6:22-33/.

В рубриката "Съвременна Библия" - село Тошевци, община Грамада, област Видин се реформира. През последните месеци населението на селцето се увеличава, което е добър знак за загиващия Северозапад. От 116 човека, само за няколко седмици там се регистрират по постоянен адрес три пъти повече хора. След проведено разследване върху този феномен се оказва, че новорегистрираните жители съвсем нямат намерение да реформират икономиката и благосъстоянието на селото, а просто са там, за да деформират местните избори наесен. За да станеш участник в подобна схема, явно и ти трябва да си малко деформиран. Може ли деформирани гласоподаватели да реформират обществото? Ако се изкачим по стълбата се оказва, че деформираният гласоподавател може да бъде деформиран родител, политик, полицай, свещеник, чиновник и т.н. Ще поговоря за деформирания съвременен човек. Той е похарчил за водене на войни 14 трилиона и 300 милиарда долара само за 2014г. В същото време деформирания човек се е засилил да прави здравни, съдебни, социални и обществени реформи. Възможно ли е това? Ако не сме способни на истинска реформа, каква надежда има за нас? Когато човек търси истинските неща рано или късно ще опре до Бога. Всички истински неща започват от Него. Истинската реформа не прави изключение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40