Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на открито №1000 ще бъде подредена на 24 юни, при храм-паметника "Свети Александър Невски" в София

Богомил Петров и неговите самопредизвикателства

Богомил Петров: "Движението е живот"

16
Снимка: Богомил Петров, Личен архив


С Богомил Петров си говорим днес в "Автобиография Северозапад". Поводи за разговор с него винаги има- шарен и богат на впечатления човек е той. А за да е така, важна роля в живота му има способността му да се самопредизвиква. Началото на този му обичай е далеч назад в годините. Може би някъде там- във времето, когато упорито се готви за постигането на първата си мечта- рекорд в тежката атлетика. От него зная, че не харесва думата рекорд. Предпочита да говорим за постижения. Но в историята на българския спорт Богомил Петров е записан като автор на първия за България световен рекорд по вдигане на тежести, поставен през май 1964 година.

Сега Богомил Петров реди дните на своята 76-та година. Човек със солидна лична история в спорта, туризма, екологията, фотографията, журналистиката. Говорим си с него за постиженията му в различни сфери на живота.

"Движението е живот", отсича Богомил Петров. И следва тази максима във всичко, с което се захваща. От стриктната му лична програма за физически натоварвания, през постоянството му към идеите, които решава да реализира, до уникалните пътешествия по различни планетарни ширини. Пътешествия, за които се е самопредизвикал. И които го правят гражданин на Света. Но роден и свързан с нашия край.

За да намираме сили да се справяме в днешното далеч нелесно ежедневие, мисля, че е здравословно за всички нас- които не сме избягали от тук, да се срещаме и да си говорим с хора като Богомил Петров. Хора, които с личната си биография пишат биографията на Българския Северозапад.

Богомил Петров, Личен архивИ така, в "Автобиография Северозапад" с Богомил Петров си говорим за белезите, които е оставил в сърцето и в живота му спортът; за силата на характера, която постоянно го държи в абсолютна форма- и физически, и духовно; за орисията винаги за нещо да се самопредизвиква и да върви към мечтите си като към поставянето на световен рекорд- с мисъл, сърце и постоянство; за онази "любов необяснима" към природата; за преклонението му пред децата; за умението му да вижда красивото дори там, където никой друг не може да го види; за пътешествията по ръба на риска- в пещери, планини, реки- от скоростно гребане по река Дунав, до каране на колело в руската тайга...

През последните 16 години във всичко, с което Богомил Петров се захваща, присъства и един фотоапарат. Така той споделя преживяното с всеки, който е готов да бъде зрител на неговите изложби на открито

"Моите снимки са мост във времето и пространството- чрез силата на фотографията", казва Богомил Петров.

Вече е факт неговата изложба номер 1000. Тя ще се случи на 24 юни, в София, при храм-паметника "Свети Александър Невски".

Вижте още

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на тазгодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на италианското..

обновено на 06.04.20 в 09:45

"Неделник" от 5 април 2020 година

Хайде. Тук е вече брой 303 на предаването "Неделник". Ех, преди 6 години на 8 април бе излъчен първият брой. Изтъркаляха се годините. И така. Приключи гласуването за най- любимият и популярен традиционен кулинарен фестивал на България. Гласуването бе проведено само онлайн, а крайният срок за участие бе 28 март 2020 г. Победител стана..

публикувано на 05.04.20 в 14:16

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00