Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Митов: Кризата в Гърция не може да доведе до сътресения в българската банкова система

| обновено на 22.06.15 в 15:07

По-висок от очаквания икономически растеж за България тази година и стабилна банкова система. Така очерта ситуацията в страната ни главният икономист за Централна и Източна Европа на една от големите международни банки Любомир Митов. Рисковете пред България са икономическите проблеми в Турция и Украйна. Кризата в Гърция би довела до намаляване на износа, но не и до сътресения в банковия сектор, категоричен беше той. По думите му, до проблем в българските банки с гръцки капитал може да доведе единствено евентуална паника на клиентите:
 

Основният проблем за мен в този случай с гръцките банки не е толкова обективен, колкото субективен. Проблем може да бъде, ако българските граждани хукнат да си теглят парите, защото, примерно, Централната банка на Гърция е обявила фалит. Истината е, че банковата система е свръхликвидна, тоест ще се получи нещо, което се получи с много други банки миналата година, но, като цяло, не се вижда особен риск, за мен.

Любомир Митов бе категоричен, че ефектът от кризата в КТБ ще бъде временен за българската икономика. Банковата система показа устойчивост и депозитите на гражданите, възстановени от Фонда за гарантиране на влоговете, веднага отидоха в другите банки:

КТБ не си беше банка, а си беше някакво създание, някаква креация на политиците за препиране на пари и за изкупуване на пари. Второто, което е  начинът, по който беше решен казусът с КТБ, беше ужасен.

Любомир Митов прогнозира ръст на българската икономика от 2,1 на сто тази година. Според него водещ двигател ще бъде износът, но има и признаци за съживяване на потреблението.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!