Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа помощ при ужилване

Снимка: Полина Тодорова

През топлите месеци все повече време прекарваме навън и сред природата. Често се случва да ни ужили оса или пчела, а понякога и стършел. Тези ужилвания, освен че са болезнени, има и хора, които са алергични към жилещите насекоми. Какво да направим, ако сме далече от лекар или аптека?

"Имаме много препарати за това, но на първо време се прилага това, което знаем от бабите. Това е най-бързото действие. И другото, моят съвет е, като нямате нищо вкъщи за всякакъв вид сърбежи, охлузвания- олиото, с което готвим и всеки има вкъщи, олиото е голямо лекарство. Ако човек не е алергичен, може да си вземе от аптеката медикаменти- има и спрейчета, има и за мазане, имаме много препарати. Ако е алергичен, отокът се появява много бързо и трябва веднага да се отреагира- да потърси спешна помощ", съветва магистър фармацевтът Зоя Василева.

Служители на видинската пожарна реагират на сигнали на граждани за гнезда на стършели или оси. Как се подават сигналите за вредители обясни Димчо Горанов, началник на група "Оперативен център"към  Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД "ПБЗН")във Видин:

Стършелово гнездо, Снимка: Йорданка Герасимова"Сигналите се подават през телефон 112. Операторът събира необходимата информация и я предава в оперативния център на РД "ПБЗН" Видин, откъдето съответния служител решава коя структура да реагира. Обикновено при сигнали за вредители реагира група "Спасителна дейност", като служителите са оборудвани с необходимите лични предпазни средства- защитен костюм, ръкавици, защитни була, с които да могат да реагират на съответните заплахи. Предимно сигналите са за гнезда на стършели, оси и някоя змия."

От началото на годината са подадени 5 сигнала за вредители. Един е за влязла змия в къща, три- за гнезда на стършели в покривите на жилищни и обществени сгради и един сигнал е за рояк от пчели. За Видин има подадени три сигнала за стършели и пчели, за град Дунавци има един сигнал и в село Воднянци- един за змия в жилищна сграда. Пострадали хора от тези вредители няма.

"Стършелите се пръскат с препарати, които ги опияняват, след което гнездото се сваля и се изнася на безопасно място. С пчелите се опитваме доколкото може със собственика да хванем рояка, а змиите ги хващаме с едни импровизирани примки, тъй като все още чакаме да ни доставят щипката, която е за ловене на змии", разясни как реагират служителите на група "Спасителна дейност" Димчо Горанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40