Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваня Ставрева: "Препоръчвам на кандидатите за управляващи да поживеят известно време в уредена държава"

19
Снимка: Личен архив на Ваня Ставрева

В днешното издание на Другата истина видинската журналистка Ваня Ставрева разказва за посещението си при близки в Снимкагерманския град Вюрцбург. Това не е първото й посещение в Германия, но преценява, че погледа на туриста е много по-различен от този, на човек, който е живял известно време там, в реална среда. Затова и препоръчва на всички кандидати за управници да отидат и поживеят известно време там като обикновени хора. Така ще разберат защо хората бягат от Видин и че въпросът не опира само до доходи и пари. Българите в Германия  усещат на практика какво значи да има държава и работеща местна власт.

"Във Вюрцбург се плащат големи данъци, но никой не роптае, защото се вижда къде отиват парите и как се харчат. Впечатлена съм от инфраструктурата дори в малките населени места, където тя не е по-различна от големите градове. Там фонтаните работят денонощно, а не е събитие, като пускането им за баловете във Видин, например. Настилката по улиците сравнявам с ламиниран паркет, а за чистотата, зелените площи, спортните и развлекателните им съоръжения- за тях можем само да мечтаем.
Във Вюрцбург видях богат социален живот- в града няма седмица, в която да няма атрактивно културно събитие. Така например, докато бях там, по едно и също време имаше Международен фестивал на африканското изкуство, Моцартови дни и Винен фест. И във Видин, както и във Вюрцбург има богато историческо наследство. За разлика от тях обаче, ние го представяме само като архитектура, но дори не правим опит да го развием и да го изпълним със съдържание, което да привлича туристи.  
Видинското присъствие там е от около 6 години. Въпреки това, видинчани вече са се адаптирали напълно към този по-различен, но и по-подреден и спокоен живот. Независимо, че повечето от тях не практикуват професиите си, добити в България, не мислят за връщане у дома."


Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50