Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: В община Монтана имаше опити за преселване на роми, които навреме парирахме.

Снимка: Община Монтана


Моите наблюдения, които са от 2 десетилетия, показват, че обикновено натискът е около избори.

Проверките, които бяха направени в селата на община Монтана, са по-различни от тези за област Монтана.  Проверени  са 11 от кметствата на територията на общината и не са  засечени някакви големи нарушения.  Има  технически пропуски.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Кметът на Монтана Златко Живков.  Според  него причината за изборния туризъм  тази  година се дължи на вота за кметове на села с над 100 жители. Трябва законът да бъде променен, а не само да констатираме, че злоупотреби се правят, коментира той:

В община Монтана имаше опити за преселване на роми с арабски имена от други краища на България, които навреме парирахме.

За да има ефект от подобно нещо, просто е необходимо да погледнем какво казва  законодателят в  Закона за гражданската регистрация. Има едни текстове, в които пише: „броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес, не може да надвишава повече от 3 пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище“.

Националното сдружение на общините е предложило промяна – да не надвишава повече от 2 пъти броя на живеещите. 

Темата с изнасянето на избирателните секции извън ромските гета „среща отпор от определени политически сили, които разчитат най-вече на ромския вот“, коментира той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!