Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късче памет за Тодор Рачински

28
11 юни 2015, Враца, 20 години Фондация Тодор Рачински
Снимка: Радио ВИДИН
Късче памет е днешното издание на "Земята, която ни храни", защото отново си спомняме за Тодор Рачински - за човека- символ на своето поколение, изиграл ключова роля в зърнопроизводството у нас и издигнал българската селекционна наука на световно ниво. Поводът- преди дни във Враца бе отбелязвана 20-годишнината от създаването на Фондация "Тодор Рачински". Тържеството се проведе в двора на втора база на врачанското училище "Христо Ботев", където е учил Тодор Рачински. Там преди година бе направен "жив паметник" на гениалния селекционер на пшеницата у нас, а наесен бяха засадени 20 от сортовете, които той е селектирал- от първия "Русалка", до последния- "Простор".

За час се пренасяме във Враца, за да чуем хора, докоснали се до делото на селекционера, негови съвременници, последователи и близки. Да почетат паметта на Рачински, във Враца се събраха учени, общественици и зърнопроизводители от региона.

11 юни 2015, Враца, 20 години Фондация"Заслугите на Тодор Рачински в областта на селекцията са огромни, той извърши подвиг, съчетавайки знания и дух в една материя"- каза в началото на тържеството Божидар Джунов, съосновател на фондация "Тодор Рачински", дългогодишен директор на станция по семепроизводство и сортоизпитване във врачанското село Голямо Пещене.

"Паметта е бъдеще"- с тези думи Божидар Джунов връчи знака на фондацията на председателя на Българо руската стопанска камара доц. Жельо Добрев, който по онова време е бил директор на Института по пшеницата и слънчогледа в Генерал Тошево и има преки впечатления от работата си с Тодор Рачински и неговите заслуги. Според доц. Жельо Добрев, почеркът в селекционната работа, който е оставил Тодор Рачински, трябва да бъде стимул за днешните научни работници, които да продължат делото му, със задачата България да надмине световните лидери в пшеничното производство.

"Бих приравнил делото на Тодор Рачински с това на най-големите възрожденци", каза Чавдар Савов, който е един от кметовете на Враца, в чиито мандат е създадена фондацията. Той предложи за честването на 100-годишнината на Тодор Рачински във Враца да има улица или площад, с името на селекционера. Гост на празника бе и настоящият кмет Николай Иванов, който е член на фондация "Тодор Рачински".

"За мен Тодор Рачински е кумир, на който подражавам, но държавата е длъжник на всички селекционери и хората, които се занимават със земеделска наука"- каза проф. Неделчо Мерсинков- селекционер и автор на сортовете ечемик Обзор и Оглон.

"Рачински вдигна летвата толкова високо, че в наши дни това, което е напрвил, ще остане като научна фантастика. Дано по някакъв начин успеем да бъдем част от сърцето и духа на Тодор Рачински"- това каза акад. Атанас Атанасов, ръководител на съвместния геномен център на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и Селскостопанската академия в Пловдив.

11 юни 2015, Враца, 20 години Фондация Тодор РачинскиНа празника във Враца бе дошъл и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който също е член на фондация "Тодор Рачински". Внукът на Тодор Рачински- Дилян Рачински, изрази своята признателност на създателите на Фондацията, благодарение на която паметта на Тодор Рачински продължава да живее. Самият Дилян няма преки впечатления от дядо си, но живее с надеждата, че неговото дело ще вдъхновява много млади последователи...И се надява, че все някога някой от рода ще наследи делото на дядо му.

"Много са причините, заради които трябва да помним Рачински.За съжаление, той си отиде твърде млад, ако беше оцелял, със сигурност щеше да има още постижения"- убеден е проф. Николай Ценов- млад учен и селекционер. Наследил е хъса в научната работа от баща си Ангел Ценов, който е родом от врачанското село Оходен и дълги години е личен приятел на Тодор Рачински... 30 години Николай Ценов се занимава със селекция на пшеницата в Добруджанския земеделски институт.

Николай Ценов е селекционер от ново поколение, основен автор е на десетки сортове, между които Аглика, Елица, Галатея, Велизара, последният признат е Жана, но ...всички са с нежни женски имена... Защо това е така- чуйте в звуковия файл.

Чуйте още- има ли сега условия за развитие на селекционната наука и имат ли място в тази наука младите или се наблюдава демотивация.  

11 юни 2015, Враца, 20 години Фондация Тодор РачинскиТук слагаме точка, но само на този брой на предаването, посветено на подвига на Тодор Рачински. Всъщност, Тодор Рачински е човекът, благодарение на когото българската селекция е издигната на световно ниво, а сортовете, които създава, ни правят независими като държава. Със сортове на Рачински за период от 30 години у нас са засети над 200 милиона декара. И днес селекцията стъпва на това, което е оставил Тодор Рачински като наследство. Именно заради огромните му заслуги Божидар Джунов призова Общинският съвет във Враца да учреди награда на името на Тодор Рачински, която да се връчва на видни български учени. Дано това се случи...
 
Фоторепортер: Жоро Александров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40